För många är julen en ensam helg. Andra förknippar den med stress och krav. På Allégården i Haga firas en alternativ jul. Hit är alla välkomna.
Gran, skinka och röda ljus till trots. Inte alla har någon att fira julhögtiden med. Sedan 1980-talets början ordnas därför ”Gemensam Jul” på Allégården, Dicksonska kulturhuset i Haga.
– Det brukar vara människor ur alla sociala skikt som kommer hit. En stor blandning av pensionärer, yngre, uteliggare, familjer från andra länder, barn och sådana som bara tittar in när de råkar gå förbi. Vi räknar till ungefär 300 besökare per dag, säger Erika Isaksson, som är ansvarig samordnare för det 30-tal frivilliga som sköter verksamheten.
Julfirandet pågår i tre dagar, julafton, juldagen och annandag jul. Allt är gratis. Enda formella kravet som ställs på besökarna är att de hänger av sig jackor och väskor i garderoben.
Firandet pågår mellan klockan 16 och 21, med julbord och underhållning
– Vi har ett ganska klassiskt julbord. Det är vad våra gäster vill ha, och då försöker vi fixa det. Allt från lutfisk, som är väldigt populärt, till vanlig julskinka och sill, säger Erika Isaksson.
Under kvällen dyker oftast olika artister upp. Tidigare år har det bjudits på allt från operasång till folkmusik och visor. Till barnen finns ett barnbord med spel, pennor och godispåsejakt. Alla barn får dessutom varsin julklapp.
Själv har Erika Isaksson firat ”Gemensam Jul” sedan hon var 15 år. I dag är hon 27.
– Jag sökte en ny jultradition och hittade det här. Vissa tittar på Kalle Anka varje jul, min tradition är att fira på Allégården, säger hon.
Det mesta av arbetet är ideellt och volontärerna jobbar för en symbolisk ersättning. Stadsdelsförvaltningarna skjuter till pengar för mat, underhållning och lokaler. En del av maten kommer från privata företag som sponsrar julfirandet.
Verksamheten är politiskt och religiöst obunden. Inte heller är den kopplad till socialkontoren.
Camilla Adolfsson