Uppvärmningsfrågor står inte alltid överst på agendan när man letar hus.
Men Karin och Christian Gertzén ville ha koll på alternativen.
Därför kontaktade de kommunens energirådgivare.
– Det är lätt hänt att ganska osexiga och tråkiga frågor som uppvärmning faller i glömska när man tittar på hus. Men egentligen är det ju stora saker, säger Karin Gertzén, som får medhåll av maken Christian:
– Ja, driften är ju en stor del av boendekostnaden. Och när man som vi har funderat på hus ett tag och har hunnit gå på många visningar så börjar man tänka på sådana aspekter också. Men det är mycket att sätta sig in i och svårt att få överblick över alla uppvärmningsmetoder – man vill inte upptäcka efteråt att man låst sig till ett dåligt alternativ.
Karin och Christian är båda i trettioplus-åldern, hon jobbar som folkhälsostrateg, han som produktchef inom medicinteknikbranschen. I hyreslägenheten i centrala Göteborg finns även tvååriga dottern Ida och ytterligare ett barn är på gång. Det växande hushållet är också en anledning till att Gertzéns sedan en tid tillbaka tittar på villor och radhus utanför stan.
– Vi vill att barnen ska kunna få varsitt rum så småningom, och att det ska bli lättare för dem att gå ut och leka, säger Christian.
När han och Karin har gått på husvisningar har de dock inte alltid kunnat få svar på sina energifrågor.
– Det är tydligt att mäklarna inte brukar få de här frågorna – och då har de ju inte svaren heller, säger Karin.
Christian kände dock till Konsument Göteborg sedan tidigare och hittade energirådgivarna på hemsidan. De bokade in ett möte och fick råd om olika uppvärmningsalternativ – eller som Karin uttrycker det ”hjälp att hitta i energidjungeln”.
– Det var jättebra! Sedan har jag varit där en gång till, med papper jag fått med mig från en visning. Det är bra att veta att den möjligheten också finns, att man kan ställa frågor utifrån ett specifikt objekt, säger Christian.
ULF BENKEL

LÄS MER PÅ WWW.VARTGOTEBORG.SE
Berg- och jordvärmepump, fjärrvärme, luft-vattenvärmepump eller vedeldning. Det finns många olika alternativ för uppvärmning av småhus. Och alla har både för- och nackdelar. På www.vartgoteborg.se har vi sammanställt en lista på de vanligaste alternativen.