Slavarbete och utnyttjande av gratis arbetskraft – eller en fet chans till jobb och en plats i samhället? Meningarna går isär om Äpplet JobCenter i Biskopsgården. Här ställs krav på arbetslösa som får socialbidrag. Men här ges också ett löfte: Kom hit så får du praktikplats eller utbildning inom 14 dagar!
Äpplet vid Vårväderstorget öppnades den 16 maj. Redan första veckan tog Äpplet emot ett 30-tal ungdomar och hjälpte ett 20-tal av dem till praktikplatser, till exempel som ”hjälpare” för funktionshindrade eller i äldreomsorgen.
– Det kan vara allt från att vara medmänniska för de gamla till att utföra vaktmästarsysslor på skolor, säger Kent Lundberg, en av Äpplets tre jobbcoacher.
Alla gör en plan
Äpplet är en stor kraftsamling för de cirka 600 personer i Biskopsgården som gått arbetslösa länge och som får socialbidrag. Här finns datorer, telefon och kopiator för att själv kunna söka jobb. Och coacherna kan hjälpa till med handledare och se till att alla får en individuellt utformad plan som ska leda tillbaka till arbetsmarknaden.
De arbetssökande har krav på sig att vara aktiva – att komma till Äpplet minst två gånger i veckan och att ta emot anvisad praktikplats – annars kan socialbidraget omprövas. Det har fått en del upprörda att demonstrera mot att ”utnyttjas som gratis arbetskraft”.
– De flesta är positiva, men det är bra att det finns kritiska personer också, då tvingas vi göra vårt allra bästa, säger Kent Lundberg.
– Vi kommer att vara mycket vaksamma på att praktikanter inte utnyttjas som ”gratis arbetskraft”. Det ska finnas en klar målsättning med varje praktikplats – vare sig det är att få jobb direkt efter nån månads praktik eller om man bara vill pröva på en bransch för att sen kunna utbilda sig.
– Personligen skulle jag bli galen av att gå hemma utan nåt vettigt att göra. Jag tror att det är sunt att ha sysselsättning, säger Kent Lundberg.

Först ut är de unga

I början vänder sig Äpplet till studenter och ungdomar i åldrarna 18-25 år. I höst ska man ta sig an de äldre, bland annat genom att erbjuda halvtids språkpraktik på arbetsplatser för dem som läser SFI (svenska för invandrare) på halvtid.
Då ska det också finnas fler jobbcoacher på Äpplet, en del rekryterade bland de arbetslösa i Biskopsgården.
– Vi är övertygade om att här finns kompetent folk, både bland arbetslösa akademiker och personer som kan bli duktiga jobbcoacher även om de inte har ”rätt” utbildning, säger Kent Lundberg.
Mats Fahlgren