Till Träffpunkten på Utbildningscentret Iran i Hjällbo kan äldre komma för att spela spel, läsa tidningar – eller bara umgås.
– Många känner sig ensamma, så det är jättebra att detta finns, säger stamgästen Mehrangiz Partovi.
Utbildningscentret Iran är Göteborgs största iranska förening och har en omfattande kursverksamhet. Fyra dagar i veckan arrangeras dessutom Träffpunkt för äldre i lokalerna på Skolspåret i Hjällbo.
– I snitt 15-20 personer brukar komma hit, de flesta iranier – men alla är välkomna, säger Houshang Talebi, ekonomi- och verksamhetsansvarig.
En av de flitigaste besökarna är 64-årige Abdol Ali Safavi, som kommer till Träffpunkten flera dagar i veckan.
– Vi berättar anekdoter, läser tidningar och diskuterar politik. Om man bara sitter hemma är det lätt att bli ensam och deprimerad. Här har jag lärt känna många nya människor, säger Abdol Ali och klappar den två år yngre kompisen Naser Sahafi på axeln.
– Jag är också här ofta och har även gått flera kurser, bland annat i filosofi, säger Naser.
Att sällskapsspel är mångas favoritsysselsättning är inte att ta fel på. 78-årige Fereidoon Marzbani är exempelvis en hängiven backgammonspelare.
– Men snart vågar ingen spela med mig för jag vinner så ofta, säger han med ett stort leende.
För snart 60-åriga Mehrangiz Partovi är det i stället alla typer av kortspel som är den stora passionen, men även hon har gått flera kurser i föreningens regi.
– Men det är roligt att bara komma hit och prata med kompisar, säger hon och får medhåll av 62-åriga väninnan Shahpar Abdi, som även läser svenska i lokalerna.
– Här finns alltid någon att fråga om det är något man behöver hjälp med, säger hon.
ULF BENKEL