Trots att ett husköp ofta är en mångmiljonaffär, är konsumenternas kunskaper om rättigheter och skyldigheter ganska små. Därför har Konsument Göteborg nu kraftigt utökat sin rådgivning på internet.
– Där finns information om allt kring köp av hus och bostadsrätter, men vi vill också ge svar på frågor om annat som rör boende, till exempel hantverkare. Där har vi mycket klagomål från konsumenter, säger Anna Fjellman, konsumentvägledare på Konsument Göteborg.
Bokalkylen är ett av de nya redskapen som ska hjälpa konsumenterna att ta ställning om man har råd att köpa bostaden eller inte.
– Den ska lära konsumenter hur man räknar fram olika kostnader för boendet till exempel drift och renoveringsbehov. Den är också anpassad för Göteborgsområdet med de avgifter som finns här, säger Anna Fjellman.
Jämfört med de kalkyler som banker och mäklare är skyldiga att göra vid husköp är Bokalkylen mer specificerad. Den tar till exempel hänsyn till framtida renoverings- och reparationsbehov och visar vad som händer med kostnaderna om räntan stiger med två procent.