Efter fem års planering är det snart dags för den största idrottshändelsen i Sverige på tio år.
EM i friidrott på Ullevi är ett gigantiskt evenemang, som blir möjligt tack vare mer än 3.000 frivilliga och hundratals kommunanställda.
– Den stora arbetsinsatsen under EM görs av de 3.200 volontärerna. De är oerhört viktiga, inte minst som EM:s ansikten utåt, säger Toralf Nilsson, generalsekreterare för EM-organisationen.
– Utan volontärerna hade vi definitivt inte kunnat genomföra något så här stort. Vi hade aldrig kunnat avlöna så många anställda.
Volontärerna – ”vanliga göteborgare” i åldern 16 – 84 år, började sin utbildning i tre steg redan i december och har under våren börjat finslipa detaljerna, till exempel hur journalisterna i det stora mediacentrat på Katrinelundsgymnasiet ska få bästa möjliga service.
– I början av sommarlovet ska vi bygga om inne på Katrinelund för TV-folket och alla andra journalister: In med nya möbler, kablar, telejack och luftkonditionering. Och efter EM ska lokalerna återställas, säger Toralf Nilsson.
Många ligger bakom
Bakom volontärerna finns hundratals anställda i Göteborgs Stad som på olika sätt gör EM möjligt: Trafikplanerare på trafikkontoret, vaktmästarna på Ullevi, växeltelefonisterna som ställer upp och jobbar övertid, park- och naturförvaltningens folk som smyckar staden med blommor i EM-färgerna rött, blått och orange. Och så ”bambatanter”, lärare och elever på Burgården som ska laga maten till alla tävlande och ledare, för Burgården blir platsen för det viktiga Athletes Centre.
– Vi ska servera luncher och middagar i tre stora matsalar, drygt 2.000 portioner per måltid, säger Staffan Hallström, verksamhetschef på Burgårdens utbildningscentrum.
Toppidrottares mat inför ett stort mästerskap är ett känsligt kapitel. Risken för magsjuka får bara inte finnas.– Nej, det kommer att vara en rigorös kontroll, även säkerhetsmässigt. Alla leveranser in till skolan kommer att röntgas, berättar Staffan Hallström.
– Vi ska också informera de tävlande om exakt näringsinnehåll för varje måltid. Det har vi fått signaler om att de skulle uppskatta, så nu gör vi sådana näringsberäkningar utifrån de olika menyerna.
Bjuder på avkoppling
Ett 40-tal elever och anställda på Burgården samt ett 50-tal volontärer kommer att arbeta i Athletes Centre. Förutom mat ska här erbjudas avkoppling mellan tävlingspassen.
– Vi ska ordna ett Recreation Area med TV, datorer, internetcafé, olika spel och även ett tyst rum som kyrkan har ansvar för, säger Staffan Hallström.
I toppen på EM-organisationen finns två kommunala bolag – Got Event AB och Göteborg & Co.
Got Event är juridiskt ansvarigt för EM 2006. Alla intäkter och kostnader går via bolaget, som även hanterar all personal och alla avtal som skrivs med Sveriges Television, sponsorer och andra.
Allt bygger på samarbete
Göteborg & Co har huvudansvaret för EM-festen på stan, alla gratiskonserter och annan underhållning som ordnas på Götaplatsen, Avenyn, Kungstorget, Packhuskajen, Heden och andra platser.
Under de två kommunala bolagen finns en lång rad grupper och undergrupper som varit igång i flera år med att lösa ”EM-problem” av olika slag – avspärrningar, sopor, miljö, säkerhet. Här finns EM-samordnare från Göteborgs Spårvägar, kulturförvaltningen, Renova, stadsbyggnadskontoret och minst 20 andra kommunala enheter.
– Vår struktur bygger på att det sedan lång tid tillbaka finns en vana att samverka mellan stadens olika förvaltningar och bolag inför stora evenemang. Men det gäller inte bara kommunen. Stora delar av samhället – polis, inte bara kommunen. Stora delar av samhället – polis, sjukhus, flygplatser, hotell – måste ställa upp för att EM-veckan ska bli bra, säger Toralf Nilsson.
Han har själv arbetat heltid med EM sedan maj 2000, drygt ett år innan Göteborg slutgiltigt säkrade evenemanget. Hur många möten han suttit i sedan dess har han inte en aning om. Men han vet att han nu är uppe i mer än 60 timmars arbetsvecka. Och att det inte blir nån semester i sommar.
– Nej, det får bli efter EM. Fortfarande återstår en hel del hårt arbete, säger han och skrattar.
Och skyndar vidare till nästa möte.
Mats Fahlgren