Nu ska det bli lättare för äldre att leta lya. Göteborgs Stad arbetar på en ny tillgänglighetsmärkning av lägenheter, och till hösten förbättrar Boplats Göteborg sökningarna för 55 plus-bostäder.

I dag är seniorboendena anonyma i lägenhetsutbudet.
Cirka sex procent av de som söker lägenhet på Boplats Göteborg är över 55 år. Men 55 plus-boendena ligger i samma system som alla andra lägenheter. Något som kan göra det krångligt att leta bostad. Särskilt för en mindre datorvan generation.
– Det är ett stort steg att göra en sådan förändring i sitt boende. Vi har märkt att äldre personer ofta registrerar sig, men sedan slutar att söka efter ett tag. Det känns som om de tycker att det är jobbigt, säger Maria Yhlen Jordan, projektledare på Boplats Göteborg.
Lägenhetsförslag hem i brevlådan
Den nya tjänsten innebär att du lägger upp en personlig sökning en enda gång. Genom att fylla i dina boendekrav, som hiss eller ett visst område, får du med alla bostäder som uppfyller dessa kriterier. Sedan sköter systemet sig självt och du får brev hem om de lägenheter som passar dig.
– Vi ska förenkla för målgruppen. Och då pratar vi inte i första hand om de som är runt 55 plus, utan snarare de som är 70 eller 80 plus, säger Maria Yhlen Jordan.
Även fastighetskontoret vill förenkla för dem som letar senioranpassade bostäder. Just nu tar man fram riktlinjer för tillgänglighetsmärkning av privata och kommunala lägenheter, berättar Anette Ihrelius, chef för tillänglighetsenheten.
Märkning skapar enhetlig bild
– Det handlar främst om att man självständigt ska kunna komma in i lägenheten och ut till en uteplats, samt att det finns väl fungerande hygienutrymmen. Men utöver det finns det krav som inte är absoluta, som bra belysning, kontrastmarkering i trappan och ledstång.
Syftet med märkningen är att skapa en tydlig, enhetlig bild av vad ett tillgängligt boende innebär.
– Det handlar om att ifall jag är äldre och har ett funktionshinder så ska jag kunna känna att jag kan klara mig själv i den här lägenheten, säger Anette Ihrelius.
Johanna Westlund