Backa Teater pausar inför omstarten i nya lokaler
Göteborgs Stadsteaters barn- och ungdomsscen, Backa Teater, flyttade från sina lokaler vid Backaplan i somras och har sin scen på Studion på Stadsteatern.
Men under första halvan av 2007 blir det inte en enda föreställning. I stället ska personalen göra sig hemmastadd i de nya lokalerna i den gamla plåtverkstaden Santos på Lindholmen – och förbereda tre premiärföreställningar till nästa höst.
– Det blir en möjlighet att verkligen samla ihop oss och ta helt nya tag. Vi flyttar till ett spännande och expanderande område med mycket Göteborgshistoria – och till en stor, tom, öppen före detta industrilokal utan förväntningar eller förutfattade meningar när det gäller teater. Vi kan sätta publiken var som helst och flytta om och definiera om som vi vill, säger Mattias Andersson, teaterns konstnärlige ledare sedan 1 oktober.
Men trots att Backa Teater nu definitivt inte ligger i Hisings Backa längre, behåller man ändå namnet.

Göteborg i bilder fulla av kontraster
I oktober öppnade utställningen Kontrast – Göteborg i bilder på Stadsmuseet. Kärnan i utställningen är bilder – fotografiska, konstnärliga och kulturella – av Göteborg. Och bilderna som visas är fulla av kontraster.
Äldre fotografier från förra sekelskiftet står i centrum men här får också unga, idag verksamma, konstnärer ge sina bilder av staden med hjälp av videoinstallationer, filmer, berättelser och fotografier.
– Utställningen heter Kontrast just för att gammalt och nytt ställs i förhållande till varandra. En annan kontrast är den mellan konstnärliga och kulturella uttryck. Bilderna som presenteras är ju dels fotografiska bilder men med i utställningen finns även nya svenskar som berättar om sina första intryck av Göteborg, säger Ingrid Lomfors, museichef på Stadsmuseet.
Utställningen pågår t. o. m. 2 september 2007.

Fler går på teater än fotboll
Mellan 14 och 21 procent av västsvenskarna varit på operan, konserthuset eller konstmuseet det senaste året, medan 42 procent gått på teatern. Det kan man jämföra med andelen personer som var på fotboll under samma tid – 33 procent. Ungefär hälften av alla västsvenskar har läst en bok under senaste månaden och drygt fjärdedel har besökt biblioteket och nästan lika många har sjungit eller spelat något instrument.
Källa: SOM-institutet