Den som vill ha de bästa, och mest prisvärda, biljetterna till EM i friidrott får skynda på. Snart börjar försäljningen av dagsbiljetter, och samtidigt slutar biljettpaketen att säljas.
Att biljettförsäljningen går bra är nödvändigt för att evenemanget ska lyckas ekonomiskt.
Den som vill vara med om den stora festen på Ullevi i augusti har sedan hösten 2004 kunnat köpa biljettpaket som ger en reserverad plats på Ullevis läktare under tre, fyra eller sju dagar.
Biljetterna är inte personliga så det går bra att dela på ett paket med arbetskamrater eller kompisar. Det är många som har nappat på erbjudandet. Men när dagsbiljetterna till EM börjar säljas i mars försvinner också biljettpaketen.
– Fram till mars räknar vi med att ha sålt ungefär 40 procent som paket. Det är i nivå med förväntningarna ett halvår innan evenemanget. När vi hade en annonskampanj före jul ökade försäljningen så det var många som gav bort biljetter i julklapp, säger Agneta Forshufvud som är ansvarig för marknadsföringen av EM.
Göteborgs Stad arrangör
Göteborgs Stad står som arrangör och tar den ekonomiska risken för EM. Evenemangets budget är på 170 miljoner och målet är ett nollresultat. Största delen av intäkterna kommer från biljettförsäljning, och därför är det oerhört viktigt att lyckas.
Till varje tävlingsdag finns drygt 30.000 säljbara platser på Ullevi. Att det inte är fler beror på att ungefär 10.000 platser försvinner när det ska byggas pressläktare och kamerapositioner för media. Dessutom går några tusen platser till VIP och sponsorer.
Det ligger mycket psykologi bakom biljettförsäljning. En trend som märkts på flera stora mästerskap är att man bestämmer sig sent för att köpa biljett. En annan är att det säljs allt fler biljetter över internet.
Svenska stjärnor varje dag
När tävlingsprogrammet bestämdes var målet att det skulle vara en svensk medaljchans varje dag. Det innebär att de svenska stjärnorna är utspridda under veckan.
Carolina Klüft tävlar i sjukamp på måndag och tisdag. Stefan Holm i höjdhopp på onsdag. Johan Wissman på 200 meter på torsdag. Kajsa Bergqvist, Emma Green och systrarna Kallur på fredag. Christian Olsson i tresteg på lördag och på söndag är det flera finalpass, med bland andra göteborgarna Patrik Kristiansson och Alhaji Jeng i stavhopp. l
Stefan Gadd