Alla barnen hjälps åt att forsla en köttbulle genom Digestivas nio meter långa tarmsystem. När den närmar sig slutet får Oskar i uppdrag att hämta pottan i skåpet.
På Hälsoäventyret Älgen får alla barn vara med och hjälpa till. På det sättet kommer de bättre ihåg vad de lärt sig.
Sedan i februari kan skolklasser i Älvsborg boka in sig för att få vara med om ett hälsoäventyr. I en egen byggnad, bredvid förskolan på Ringblommegatan, huserar fritidspedagogerna Susanna Trogen och Eva Dahrén.
Förra året utbildade de sig till hälsoäventyrspedagoger och i december fick de tillgång till en lokal. Den har de inrett själva och förvandlat till Hälsoäventyret Älgen.
– Alla våra program bygger på att barnen ska få vara delaktiga och att det ska vara en vacker miljö. Vi har lagt ner stor möda på detaljer i inredningen. Det ska finnas något att titta på var barnen än riktar sina blickar, säger Eva Dahrén.
Inredningen är både mysig och mystisk. Här finns ljusslingor och speglar, vackra ljusstakar, stjärnor i taket, prismor i fönstret och en installation med älghorn, stenar och ett litet vattenfall.
Digestiva har ont i magen
När barnen i klass 1-2c från Dalaskolan kommer på besök till Älgen får inredningen godkänt. Barnen får först skriva sina namn på klisterlappar och sedan får de träffa tygtarmen ”Digestiva”.
Susanna presenterar sin kompis Digestiva. Hon ligger och sover och Klara får hjälpa till att väcka henne.
– Digestiva säger att hon har ont i magen. Varför det, tror ni? undrar Susanna och börjar hala upp det långa, långa tarmsystemet.
Barnen ser direkt att Digestiva har en massa knutar och de hjälps åt att knyta upp dem. Sedan får de lära sig vad alla Digestivas delar kallas; matstrupe, magsäcken, tolvfingertarmen… och till slut ändtarmen.
Under en timme får barnen lära känna Digestiva och hur hon fungerar. Höjdpunkten är när de med gemensamma krafter trycker en köttbulle genom hela Digestiva; från munnen och ända tills den kommer ut i en liten potta.
Lär sig om kroppen
På vägen lär de sig många saker. Som att maten stannar 4 – 6 timmar i magsäcken, att den är tunn som välling i tunntarmen och tjock som gröt i tjocktarmen. De får också vara tarmludd som fångar näringsämnen och trycker ut dem i kroppen.
När det är dags att gå tillbaka till skolan kan barnen räkna upp fyra saker som är viktiga för att Digestiva (tarmen) ska må bra:
• Äta fibrer
• Röra på sig
• Dricka vatten
• Gå på toa
Digestiva är ett av fyra program som erbjuds på Älgen. I ett annat program träffar barnen skelettet Elvis och lär sig om kroppen. Övriga program handlar om tobak och om att bli kvinna.
– Det viktigaste med hälsoäventyret är att medvetandegöra barnen om hur deras kroppar fungerar och att de själva kan påverka sin hälsa, säger Susanna Trogen.
– Meningen är ju också att genom att barnen använder alla sina sinnen kommer de bättre ihåg vad de lärt sig, tillägger Eva Dahrén.
Monica Rossing