– Det måste inte kosta en massa pengar att ha ett roligt, aktivt och meningsfullt liv på äldre dar. Det säger Renate Moberg, samordnare för kommunens insats inför mässan Senior 05 i Göteborg.
– Erfarenheter är en rikedom i sig om man får dela dem med andra och vi kan presentera ett enormt utbud av aktiviteter som visar det och vi ger också tips i trygghetsfrågor, säger Renate Moberg.
I tre dagar, den 10-12 november, ställer Göteborgs Stad upp på mässan Senior 05 för att visa de mängder av aktiviteter för seniorer som finns i Göteborg. Under de tre mässdagarna håller man ett drygt 30-tal seminarier, delar ut ett så kallat Trygghetspaket och ger information och råd till äldre och deras anhöriga om fallskador och hur man undviker riskerna.
Mat, musik och utflykter
Aktiviteterna som presenteras är sådant som både kommunen, enskilda, föreningar och organisationer anordnar och handlar om det mesta från mat, motion, friskvård till dans, musik och bussutflykter.
– Vi vill visa att man inte måste vara rik på pengar för att vara med i samhället och ha roligt också som äldre, säger Renate Moberg.
I Bergsjön och Kortedala kan man exempelvis styrketräna och i Härlanda sjunger man jazz i kör. I Centrum kan man kulturpromenera och i Askim äta söndagsmiddag med andra aktiva seniorer och i Högsbo dansar man tillsammans. Det går att spela bridge i Biskopsgården eller gå med stavar i Vättlefjäll.
I Majorna kan man till och med låna stavar på biblioteket. Eller varför inte snickra och såga ihop med både kvinnliga och manliga vänner eller gå med i en målarcirkel, sådana finns på flera håll i staden.
– Ett annat exempel är Tynnered där man kan få hjälp av ”Fixar-Tony” med småsaker i hemmet som kan vara nog så svåra att klara själv och Hälsoteken och Hälsotorgen runt om i Göteborg har ett gediget utbud av föreläsningar, hälsotips och råd, säger Renate Moberg.
Sonny mattisson
Ytterligare information finns på www.seniormassan.se eller tel 031-708 80 00