Göteborgare, plocka upp ert skräp!
Uppmaningen kommer från klass 9 B i Ryaskolan, Biskopsgården.
Tillsammans med närmare 38.000 andra elever i för- och grundskolan ska de under april ut och städa staden.
Årets vårstädning, den fjärde i raden, är större än någon gång tidigare. Nytt för i år är belöning till alla som städar. De lågstadieelever som deltar får T-shirts, mellanstadiet bjuds på show på Scandinavium och högstadiet får gratisattraktioner på Liseberg.
Och visst behövs det städas, menar tjejerna och killarna i klass 9B. Det är ganska skräpigt i Göteborg, framför allt nere i stan.
Vad är då skräp? Finns det något som det är okay att slänga på marken?
– Bananskal, skämtar en av flickorna, men blir snabbt nedtystad.
För när det kommer till kritan verkar de flesta i klassen överens om att nästan allt är skräp, när det väl hamnar på gatan eller i naturen.
Farligt och äckligt
En del är farligt, som glas och plast. Annat är kanske mest äckligt.
– Fimpar och tuggummi är nästan värst, menar några av tjejerna.
– Nej, plast och bilbatterier är värre, kontrar ett par av killarna.
Även klotter och lappar som klistras på väggar och annat är skräp. Tags är värst, speciellt på gamla fina hus. Rent generellt tror klassen att yngre skräpar ner mer än vad äldre gör. Ingen har till exempel sett någon gammal dam slänga skräp på gatan. Annars lägger man mest märke till när folk slänger stora saker, som till exempel tidningar.
Säg till på skarpen!
Men även om alla i klassen tycks vara överens om att det är fel att slänga skräp på marken, erkänner de flesta att de gör det. Ibland, när ingen ser. För det ligger ju skräp där redan.
– Det känns meningslöst att jag ska bry mig när alla andra slänger, säger en av tjejerna och får medhåll av sina kamrater.
Och där ligger svaret på hur vi ska få folk att sluta skräpa ner, menar klassen. Att alla måste bry sig och ta sitt ansvar. Föräldrarna och andra vuxna måste föregå med gott exempel. Säga till sina barn, på skarpen.
Det är också viktigt att tala mer om hur skräp påverkar naturen. Hur det kan skada djur och växter.
Fler papperskorgar, är ett annat konkret förslag. Men de ska placeras mer utspritt och inte flera på samma ställe. Då skulle det bli lättare för oss göteborgare att leva upp till uppmaningen att ta hand om vårt skräp.

Isolde Berner