Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Utbildning

[Publicerad 2016-03-30]

Pektanten inspirerar seniorer på temadag om det digitala samhället

"Pektanten" Christina Ternström Frostegren, själv pensionär, höjer ett finger för läsplattan och ser den som en mycket bra väg in i det digitala samhället.

Hett eftertraktad föreläsare. Hur fungerar Skype, Swish och Spotify och vad betyder Bluetooth, Cookies och Wi-Fi? Det är några av frågorna som eventuellt dyker upp och i så fall definitivt får svar när seniorerna i Majorna-Linné ordnar en inspirationsdag kring Det digitala samhället. De gästande föreläsarna är många, även om inte en enda bank tackade ja till inbjudan.

– Det blir en blandning av teori och praktik under dagen, så jag tror nog att alla seniorer med funderingar kring IT-teknik kommer att få nytta av den här dagen, oavsett hur mycket man kan sedan tidigare, säger Majorna-Linnés äldrekonsulent Sara Väärand, som är väldigt nöjd med programmet.

Tidigare har de flitiga pensionärsföreningarna och frivilligcentralerna i stadsdelen arrangerat liknande föreläsningsdagar med teman som Ekonomi & juridik och Mat & hälsa, men den här gången är det alltså IT-teknik i allsköns form som står i fokus. Intresset bland seniorerna är nämligen stort för hur man kan förenkla sin vardag med hjälp av modern teknik.

Bankerna inte intresserade
– Samtidigt är det ju vissa företeelser som man helt enkelt tvingas anpassa sig till vare sig man vill eller inte, som till exempel att bankerna slutar med kontanthantering och att allt fler ärenden bara går att utföra på nätet, säger Sara Väärand.

Därför blev hon ganska förvånad när inte en enda bank tackade ja till inbjudan att komma och berätta om sina tjänster för seniorer, helt enkelt med motiveringen att de inte har några speciella tjänster som är anpassade efter just seniorer.

– Däremot får vi besök av Konsument- och medborgarservice som ska föreläsa om ”Så blir du en säker konsument”, biblioteket visar hur man laddar ner böcker och andra e-tjänster, och fixaren i Majorna-Linné ger praktiska råd och tips om hur man installerar och handhar olika smarta prylar, säger Sara Väärand.

Pektanten inspirerar
Extra glad är hon åt att kunna välkomna en hett eftertraktad föreläsare från Stockholm: ”Pektanten”.

– Det är så Christina Ternström Frostegren kallar sig själv! Hon blev nominerad till Årets modernaste pensionär härom året, vann juryns specialpris och är fantastiskt inspirerande att lyssna på. På ett enkelt sätt inspirerar hon till användandet av tekniska prylar, säger Sara Väärand.

En av Pektantens lärdomar är att en enkel pekplatta kan ersätta ett 40-tal grejer i hemmet som man annars behöver hålla reda på. Till exempel väckarklocka, miniräknare, fågelbok, dagstidning, kamera, radio, karta, kompass och en massa annat som inte alla seniorer tänker på att de kan ha nytta av.

Föreläsningsdagen ”Det digitala samhället” äger rum lördagen 9 april kl 10-14 på Allégården, Södra Allégatan 4. Fri entré.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Se sändningen från kommunfullmäktige 11 juni

Sändningen startar klockan 16 på tisdag 11 juni.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Detaljplan för Vallgraven 12/kvarteret Härbärget vid Brunnsparken, redovisning av arbetet med åldersvänliga Göteborg och Göteborgs Stads program för biologisk mångfald och ekosystemtjänster var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 12 juni. . Läs kommunstyrelsens notiser här!

Göteborgs Stads kalendarium

Stadsutveckling Göteborg

Upprustning Brunnsparken

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling