Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Kultur & fritid

[Publicerad 2019-10-07]

Picassos akrobatfamilj snart tillbaka på Göteborgs Konstmuseum

Foto: Göteborgs Konstmuseum

Skiss funnen på baksidan. Pappa-mamma-barn – och babian – nu är Picassos akrobatfamilj hemma på Göteborgs Konstmuseum efter ett års gästspel i Paris och Basel. Verket, som tillhör konstnärens så kallade rosa period och är ett av museets mest kända, visats åter från och med den 26 oktober.

Målningen ”Akrobatfamilj” har under det gångna året varit utlånad till Musée d’Orsay i Paris och Fondation Beyeler i Basel där den ingått i en stor utställning över den unge Picassos blå och rosa perioder (1901–1906). När verket kommer tillbaka till sitt hemmuseum den 26 oktober kommer det att visas i ett nytt sammanhang, som presenterar målningens historia och museets arbete med att bevara det.

– Vi vill synliggöra att vi har det här unika verket i samlingen och vilket ansvar det innebär. Det har en spännande historik som involverar några av den avantgardistiska konstens främsta tillskyndare i Paris vid seklets början, Leo och Gertrude Stein, säger Anna Hyltze, tillförordnad museichef.

– Vi hoppas att vår publik känner samma stolthet som vi över att verket finns i vår samling och tar chansen att lära sig mer om hur det kom till Göteborg, fortsätter hon.

Hittills okänd skiss hittad på målningens baksida

Foto: Göteborgs Konstmuseum

I samband med utlånet har en konditionsbedömning gjorts, som har resulterat i ett konserveringsprojekt tillsammans med två internationella forskarteam. Under konserveringsarbetet har en tidigare okänd skiss hittats på målningens baksida – exakt vad den föreställer är dock oklart.

I anslutning till verket kommer tre filmer att visas, och i samband med målningens återkomst hålls en föreläsningsdag där bland annat Picassoexperten Marilyn McCully medverkar.

”Akrobatfamilj” tillhör Picassos rosa period, där han ofta skildrade scener i cirkusmiljö, och Picassos cirkusfamilj har tolkats en version av den heliga familjen med Josef, Maria och Jesusbarnet.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Göteborgs Stads kalendarium


Julmarknader, utställningar, läxhjälp och mycket mer – här hittar du aktiviteterna!

Se kommunfullmäktiges möte 10 december

Sändningen börjar kl 15 den 10 december.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Göteborgs Stads plan för ridsport och översyn av regler för att förenkla för företag är två av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 20 november. Läs kommunstyrelsens notiser här

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - goteborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling