Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Miljö & kretslopp

[Publicerad 2019-11-15]

Pråmen för grovavfall blev välbesökt

Pråmen kördes sex veckor och besöktes över 2 500 gånger. Nu har den gjort sitt sista stopp för säsongen men återkommer vid påsk. Foto: Fredrik Wilkensson

Startar vid påsk igen. Hallå där Peter Årnes, avfallsstrateg på Kretslopp och vatten. Under sex veckor tidigare i höst var det möjligt att slänga sitt grovavfall på en pråm i älven. Var den uppskattad?

– Absolut! Ett marknadsundersökningsföretag hjälper oss med en kundundersökning. När de hade gjort en stor del av intervjuerna meddelande de att det var succé, att de aldrig tidigare genomfört en undersökning med så positiva resultat.

 Hur många besök hade pråmen under de sex veckor den körde?

– 2 500 stycken. Vi valde att inte spekulera innan, men siffran är väldigt glädjande. Folk har kommit bärandes på grejer och ibland gått flera gånger. Andra har kommit till pråmen med skottkärra, ”pirra”, rollator, barnvagn eller cykel. Bara ett fåtal har tagit sig till pråmen med bil – och meningen är ju att det ska vara en service där man inte behöver en bil.

Vad har folk lämnat?

– Det har varit blandat, men glädjande nog har väldigt mycket lämnats till återbruk. Det har också varit väldigt mycket elektronikavfall, vilket är bra men lite sorgligt. Jag har ännu inte fått in någon sammanställning på mängderna, men de första två veckorna handlade det om cirka 14 ton i vikt.

Vilka är det som kommit till pråmen med sitt grovavfall?

– Medelåldern har varit ganska hög, närmare 60 år, och många riktigt gamla. Så vi ser att vi fyller ett behov och en social funktion också. Så det är ett framsteg både ur rättviseperspektiv och servicenivå. Det är i stort sett bara lägenhetsboende som kommer – till övriga återvinningscentraler mest villaägare.

Är det någon av kajerna som har haft fler besökare än andra?

– Ja det har varit väldigt stor skillnad, vilket vi räknat med innan. Majoriteten av besökarna har kommit på norra sidan, Eriksberg och Sannegårdshamnen, medan det har varit betydligt glesare på de tre platserna på södra sidan. Avstånden för de boende skiljer inte så jättemycket men det finns andra stora skillnader. På södra sidan måste man till exempel passera Göta-/Oscarsleden, det är inte så mycket normala promenadstråk och stannplatserna har också legat lite skymt i några fall.

Hur ser framtiden ut för återvinningspråmen?

– Det sista stoppet var 2 november. Vi startar upp vid påsk igen kör maj månad ut. Sedan får vi se.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Göteborgs Stads kalendarium


Julmarknader, utställningar, läxhjälp och mycket mer – här hittar du aktiviteterna!

Se kommunfullmäktiges möte 10 december

Sändningen börjar kl 15 den 10 december.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Göteborgs Stads plan för ridsport och översyn av regler för att förenkla för företag är två av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 20 november. Läs kommunstyrelsens notiser här

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - goteborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling