Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Utbildning

[Publicerad 2019-11-21]

Premiär för ny podd om skolan

Podcasten Skolverkstan ska sändas en gång i månaden. Premiäravsnittet handlar om bristen på behöriga lärare.

"Lärarbrist skolans största utmaning". Lärarbristen och utmaningen med kompetensförsörjningen är ämnet i det första avsnittet av nya podden ”Skolverkstan” som produceras av grundskoleförvaltningen i Göteborgs Stad. I premiäravsnittet pratar grundskoledirektör Bengt Randén med Marika Andersson, rektor på Lövgärdesskolan.

Grundskoledirektör Bengt Randén leder den nya podden Skolverkstan.

Lyssna på podden här: Skolverkstan

Redan idag saknas det många utbildade lärare i Göteborg. I hela landet saknas flera tusen lärare och det kommer inte att bli bättre under åren som kommer när många lärare går i pension.

— Inte ens om alla studenter som läser till lärare på universitet och högskolor skulle söka sig till Göteborg så skulle det räcka för att täcka våra behov framöver. Läget sådant som det är kräver att vi tänker i helt nya banor när det gäller hur vi arbetar i skolan, förklarar Bengt Randén.

Nya yrkesgrupper och nytänk
För att lösa problemet och garantera en likvärdig utbildning av hög kvalitet för alla elever, så måste skolan tänka helt nytt och ändra synen på hur arbetet bedrivs i skolan.

— Helt nya yrkesgrupper måste in i skolan och i klassrummen. Lärarna måste få mer tid åt att ägna sig åt att göra just det de är unika experter på, det vill säga att undervisa. Och de måste få hjälp av andra när de gör just detta, fortsätter Bengt Randén.

Marika håller med Bengt om att det borde bli enklare för fler personer med annan utbildning att kunna bli lärare.

— Vi skulle behöva ett snabbspår där personer med annan utbildning kan få läsa pedagogik och lärarbehörighet, säger Marika Andersson.

Lyfta nivån på debatten om skolan
Syftet med podden är att ta skolans utmaningar på allvar genom samtal om sådant som har betydelse för elever och lärare på riktigt.

— Inte sällan hamnar skoldebatten i överdrifter och förenklingar. Jag vill lyfta nivån på debatten och samtala om det som verkligen betyder något. Det kan handla om pedagogiskt ledarskap, kvaliteten i undervisningen, likvärdighet med mera, understryker Bengt Randén.

Varje poddavsnitt kommer att ha ett tema som grundskoledirektören samtalar kring med en rektor, lärare, elev eller forskare. Podden kommer att sändas en gång i månaden.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Göteborgs Stads kalendarium


Julmarknader, utställningar, läxhjälp och mycket mer – här hittar du aktiviteterna!

Se kommunfullmäktiges möte 10 december

Sändningen börjar kl 15 den 10 december.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Göteborgs Stads plan för ridsport och översyn av regler för att förenkla för företag är två av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 20 november. Läs kommunstyrelsens notiser här

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - goteborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling