Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Kultur & fritid

[Publicerad 2019-02-05]

Prova en brandbil på sportlovet

Brandmännen Andreas, Mikael och Bjarne som arbetar på Gårda brandstation. Foto: Annika Boberg

Kom och känn, kläm och provsitt. På sportlovet öppnar Räddningstjänsten i Storgöteborg sina brandstationer för besök. Under två timmar kan du känna och klämma på material, provsitta brandbilar och snacka med brandmän.

– Vi är väldigt pratglada vi brandmän, så detta är ett ypperligt tillfälle att komma och ställa frågor till oss, säger Bjarne Lundberg som är brandman på station Gårda och en av dem som kommer att finnas tillgänglig under öppet hus.

Förra gången det var öppet hus kom cirka 400 personer till varje brandstation. De flesta är relativt små barn med sina föräldrar, men Bjarne Lundberg uppmanar även ungdomar att ta sig till närmsta brandstation för att lära sig lite mer om brand och hur man ska minska risken att drabbas.

– När det börjar bli dags att flytta hemifrån kan det vara bra att skaffa sig lite koll på läget och varför inte komma på öppet hus och prata med oss om vad man ska tänka på med brandvarnare, brandfilt och brandsläckare och annat, säger Bjarne och berättar att de på vissa stationer kommer att visa hur du släcker om det brinner i en kastrull på spisen och andra hur man klipper upp en krockad bil om någon sitter fast.

Hjältar eller vanliga människor?
Att öppna brandstationerna är ett effektivt sätt att nå ut till barn och vuxna och prata brandsäkerhet.

– Det är toppen att träffa barnen när de är små och fylla dem med vad vi tycker är viktig information. Med barnen kommer ju också föräldrarna och då tar vi förstås chansen att prata med dem också.

Bjarne Lundberg avslöjar att han och hans kollegor tycker att det är roligt med många besökare på öppet hus och konstaterar att han känner igen glädjen och fascinationen för det jobb han själv nu kallar vardag.

– Jag minns ju hur det var när jag var liten. Jag såg brandmän som hjältar som åkte i häftiga bilar och gjorde spännande saker. Och visst har jag ett spännande jobb. Men jag är ingen hjälte, bara en vanlig människa som har ett intresse för att hjälpa andra människor.

Om Bjarne och hans kollegor är vanliga människor eller hjältar får du undersöka och reda ut själv – varför inte på en brandstation under sportlovet.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Se sändningen från kommunfullmäktige 17 oktober

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Göteborgs Stads plan mot hedersrelaterat våld och förtryck, Göteborgsförslag om löpande redovisning av Västlänkens kostnader, finansiering av Slottsskogsobservatoriet 2019 och färdplan för avveckling av Rosenlundsverket var några av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 9 oktober. Läs kommunstyrelsens notiser här

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling