Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Tema stadsutveckling

[Publicerad 2018-06-16]

Provgå och ställ frågor om Hisingsbron

Carl-Anton Holmgren och Olivia Wikströn från trafikkontoret svarar på frågor om Hisingsbron under Volvo Ocean Race. Här står de på en skalenlig modell av Hisingsbron som byggts mellan de två pirerna i Frihamnen. Bilder: Kajsa Sandin

Minimodell av bron på Volvo Ocean Race. Hisingsbron ska stå färdig om fyra år. Men redan nu kan du provgå ”Lilla Hisingsbron”. Under Volvo Ocean Race finns en mindre version på plats i Frihamnen. Det gör även representanter från Trafikkontoret och entreprenören Skanska/MTH, som kommer att svara på frågor och berätta mer om Göteborgs kommande bro.

I maj 2017 togs första spadtaget till Hisingsbron som ska stå färdig om fyra år, lagom till Göteborgs 400-årsjubileum. Det blir en så kallad lyftbro av stål och betong som får en höjd på 28 meter när den öppnas.

– Jag tycker att man ska promenera över den östra sidan av Götaälvbron och titta ner över bygget av Hisingsbron. Det finns ingen bättre utsiktsplats. Pelarna är på plats så man kan redan se hur hög bron kommer att bli, säger Carl-Anton Holmgren.

7D8C.jpgHan är programchef för Hisingsbron på Trafikkontoret, och under Volvo Ocean Race finns han och kollegor – tillsammans med entreprenören Skanska/MTH – på plats i Frihamnen för att svara på frågor om bron. De kommer att stå på båda sidor av en mindre modell av Hisingsbron. Den har byggts upp för att väcka nyfikenhet hos besökare i Frihamnen.

– Det är en replika, helt i skala och färg som brons pyloner. Vi har vårt kontor här precis i huset intill, så det här tillfället att möta allmänheten var ett tillfälle vi inte kunde missa, säger Carl-Anton Holmgren.

Replikan ska användas framöver
Olivia Wikström, som är projektkommunikatör, tror att många besökare kommer att ha frågor om Hisingsbron under Volvo Ocean Race.

– Varför byggs den? Vad var det för fel på den gamla? Och hur tar man sig över den med till exempel cykel?, säger hon.

Replikan av bron kommer att användas mer framöver. Trafikkontoret planerar bland annat att visa upp den på gymnasiedagarna och Futureskills i höst.

– Vi är här och på andra ställen bland annat för att sprida kunskap om och skapa intresse för stadsplanering, brobyggnad och anläggningsbranschen. Vi vill gärna få gymnasieungdomar att tycka det är coolare med stadsplanering och stadsbyggnad än med it-frågor, säger Carl-Anton Holmgren.

Besök Våning 2026
Carl-Anton Holmgren vill även slå ett slag för Våning 2026 på våning 13 i Läppstiftet vid Lilla Bommen.

– Dit är skolklasser, företag och andra organisationer välkomna på studiebesök. Där får man lära sig mer om Göteborgs framtida stadsutveckling, med fokus på bland annat Hisingsbron.

Du kan träffa medarbetare på trafikkontoret och entreprenören i Frihamnen varje dag 14–21 juni mellan klockan 12 och 18.

5BD6.jpg

3342.jpg


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Göteborgs Stads kalendarium


Julmarknader, utställningar, läxhjälp och mycket mer – här hittar du aktiviteterna!

Se kommunfullmäktiges möte 10 december

Sändningen börjar kl 15 den 10 december.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Göteborgs Stads plan för ridsport och översyn av regler för att förenkla för företag är två av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 20 november. Läs kommunstyrelsens notiser här

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - goteborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling