Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Bostad

[Publicerad 2015-11-09]

Räddningstjänsten tar över brandskyddskontrollerna

Robert Olsson är chef för Räddnings- tjänstens enhet för brandskyddskontroll och sotningstjänster. Foto: Räddningstjänsten Storgöteborg

”Som kund behöver du inte göra något”. Från den 1 januari är det Räddningstjänstens personal som står för kontroll av skorstenar, eldstäder och imkanaler i storkök. Något som tidigare har lagts ut på privata sotarföretag. Själva sotningen och rengöringen kommer däremot även fortsättningsvis att utföras av sotarna.

− Som kund behöver du inte göra något i samband med förändringen. Du kontaktas som vanligt när det är dags för sotning eller brandskyddskontroll, säger Robert Olsson, chef för enheten för brandskyddskontroll och sotningstjänster på Räddningstjänsten Storgöteborg.

Enda tydligt märkbara skillnaden är att det är Räddningstjänsten som dyker upp för att utföra kontrollen. På vissa håll kommer man även få besök av en helt ny sotningsleverantör.

− Vi har gjort en ny upphandling och anlitar från årsskiftet enbart tre av de sotningsföretag som vi använt oss av tidigare. Dessutom tillkommer en ny leverantör, säger Robert Olsson.

Ökad trygghet och säkerhet
Tanken är att göra sotningstjänsterna och brandskyddskontrollen både tryggare och säkrare.

− Vi har märkt att brandskyddskontrollerna ibland har gått lite för fort som det har varit tidigare. Nu kommer vi lägga mer tid på dem för att säkerställa brand- och rättssäkerheten, säger han.

Dessutom ger den nya ordningen Räddningstjänsten tillfälle att kontrollera sotningen.

− Vårt uppdrag är att skapa skydd mot bränder. Vi har inget vinstintresse i det vi gör och kan därför vara helt objektiva, säger Robert Olsson.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Se sändningen från kommunfullmäktige 17 oktober

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Göteborgs Stads plan mot hedersrelaterat våld och förtryck, Göteborgsförslag om löpande redovisning av Västlänkens kostnader, finansiering av Slottsskogsobservatoriet 2019 och färdplan för avveckling av Rosenlundsverket var några av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 9 oktober. Läs kommunstyrelsens notiser här

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling