Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Bostad

[Publicerad 2015-11-09]

Räddningstjänsten tar över brandskyddskontrollerna

Robert Olsson är chef för Räddnings- tjänstens enhet för brandskyddskontroll och sotningstjänster. Foto: Räddningstjänsten Storgöteborg

”Som kund behöver du inte göra något”. Från den 1 januari är det Räddningstjänstens personal som står för kontroll av skorstenar, eldstäder och imkanaler i storkök. Något som tidigare har lagts ut på privata sotarföretag. Själva sotningen och rengöringen kommer däremot även fortsättningsvis att utföras av sotarna.

− Som kund behöver du inte göra något i samband med förändringen. Du kontaktas som vanligt när det är dags för sotning eller brandskyddskontroll, säger Robert Olsson, chef för enheten för brandskyddskontroll och sotningstjänster på Räddningstjänsten Storgöteborg.

Enda tydligt märkbara skillnaden är att det är Räddningstjänsten som dyker upp för att utföra kontrollen. På vissa håll kommer man även få besök av en helt ny sotningsleverantör.

− Vi har gjort en ny upphandling och anlitar från årsskiftet enbart tre av de sotningsföretag som vi använt oss av tidigare. Dessutom tillkommer en ny leverantör, säger Robert Olsson.

Ökad trygghet och säkerhet
Tanken är att göra sotningstjänsterna och brandskyddskontrollen både tryggare och säkrare.

− Vi har märkt att brandskyddskontrollerna ibland har gått lite för fort som det har varit tidigare. Nu kommer vi lägga mer tid på dem för att säkerställa brand- och rättssäkerheten, säger han.

Dessutom ger den nya ordningen Räddningstjänsten tillfälle att kontrollera sotningen.

− Vårt uppdrag är att skapa skydd mot bränder. Vi har inget vinstintresse i det vi gör och kan därför vara helt objektiva, säger Robert Olsson.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Gamla Göteborg

Beslut i kommunstyrelsen

Göteborgs Stads servicepolicy, återremiss för ärendet om projekt Skeppsbron samt återremiss för om- och tillbyggnaden av Sjöfartsmuseet var något av det som kommunstyrelsen beslutade om onsdag 6 februari. som kommunstyrelsen beslutade om onsdag 6 februari. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se kommunfullmäktiges webbsändning 31 januari

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Sök bland Göteborgs Stads små och stora aktiviteter i Göteborgs stads kalendarium – klicka här!

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling