Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Levande historia

[Publicerad 2012-01-25]

Raoul Wallenbergs minne hyllas på Åminnelsedagen

Minnet av Raoul Wallenbergs 100-årsdag kommer att uppmärksammas på olika sätt under året. Läs mer om detta på länken längst ner i den här artikeln.

Göteborg för traditionen vidare. Ingenstans i landet har man högtidlighållit Åminnelsedagen av förintelsen lika länge som i Göteborg. Fredagens arrangemang, det trettonde i ordningen, hyllar särskilt minnet av diplomaten Raoul Wallenberg. Under eftermiddagen diskuteras också människovärde och demokrati i universitetets aula i Vasaparken.

Den 27 januari 1945 befriades nazisternas koncentrationsläger i Auschwitz – därför har just den dagen kommit att bli en officiell minnesdag för Förintelsen.

På fredag högtidlighålls Åminnelsedagen i synagogan på Stora Nygatan i Göteborg. Den här gången väljer man att särskilt fokusera på diplomaten Raoul Wallenberg, som i år skulle fyllt 100 år om han varit i livet. Med bas i den ungerska huvudstaden Budapest räddade Wallenberg livet på tusentals judar i andra världskriget slutskede.

Förutom Göteborgs Stad och stadens judiska församling står även länsstyrelsen och Göteborgs Universitet bakom arrangemanget som i vanlig ordning är öppet för allmänheten.

Tre talare i synagogan
– Vi börjar klockan 18.30 och räknar med att hålla på i 45 minuter innan vår egen församling har sin traditionella fredagsgudstjänst, säger Tom Schulewitz.

På programmet finns tre talare: Per Eckerdal, biskop i Göteborgs stift, Bengt Olander, expert på Raoul Wallenberg och Michael Ben-Menachem, barnöverlevande från Ungern.

Eftersom den judiska församlingens firande av sabbat redan påbörjats när arrangemanget äger rum, blir det ingen musik i synagogan. Däremot tillåts sång. Den trettonde Åminnelsedagen i Göteborg kommer att avrundas med en välsignelsebön som är flitigt förekommande i såväl kyrkan som synagogan.

Diskussion och teater i aulan
Redan tidigare på fredagseftermiddagen arrangeras en diskussion om människovärde och demokrati under vinjetten Samling för demokrati i universitets aula. Här samlas särskilt inbjudna gymnasieelever, invandrar- och kulturorganisationer, religiösa samfund med flera.

Huvudtalare är förre folkpartiledaren Bengt Westerberg som leder regeringens utredning om främlingsfientlighet.

Teater fredag kommer att ge sin föreställning ”Aldrig Mozart” med Susanna Helldén i rollen som violinisten Paola Levi.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Göteborgs Stads kalendarium


Julmarknader, utställningar, läxhjälp och mycket mer – här hittar du aktiviteterna!

Se kommunfullmäktiges möte 10 december

Sändningen börjar kl 15 den 10 december.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Göteborgs Stads plan för ridsport och översyn av regler för att förenkla för företag är två av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 20 november. Läs kommunstyrelsens notiser här

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - goteborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling