Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Kultur & fritid

[Publicerad 2013-09-19]

Rapparen Khaled Harara ny fristadsförfattare

Flera av Khaled Haras låtar finns på Youtube, se länk längst ner i den här artikeln.

Frispråkig artist från Palestina. Göteborgs senaste fristadsförfattare heter Khaled Harara och är välkänd som hip-hop-artist och rappare i Gaza. I sina texter han bland annat kritiserat bristen på yttrandefrihet under Hamas-regimen och betraktas som en statens fiende efter att tidigare varit PLO-soldat.

Khaled Harara, som är född 1987 i Jemen, har flera gånger suttit fängslad, blivit misshandlad och utsatts för hårda förhör. I Gaza har han förutom att uppträda med sin musik också ordnat workshops för ungdomar kring att skriva texter och utrycka sig på olika sätt. Denna verksamhet förbjöds av Hamasregimen, liksom Hararas grupp Palestinian Unit och artistorganisationen han är medlem i.

– Musiken är det mäktigaste språket. Det är mäktigare än alla vapen, eftersom man kan döda kroppen men inte idéerna, säger Khaled Harara.

Riskerar att bli arresterad igen
När han i februari i år deltog i den danska festivalen Rapolitics stannade han kvar av rädsla för att blir arresterad igen vid hemkomsten. Förra fredagen kom han till Göteborg efter att ha blivit rekommenderad som fristadsförfattare av internationella Pen-klubben, Icorn – International cities of refuge network och Freemuse som arbetar för musikers yttrandefrihet.

Göteborgs Stad har varit värd för exilförfattare sedan 1996, en av dem är den vitryska författaren Svetlana Aleksievitj, men de flesta har inte velat framträda med namn.

Arbetet med fristadsförfattare i Göteborg stöds av Västra Götalandsregionen.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Förstudie om gränslös vård i Angered, Göteborgs Stads risk- och sårbarhetsanalys och Göteborgsförslag [828] Hearing om Västlänkens tidplan, budget och miljö. Det var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen 11 september. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se sändningen från kommunfullmäktige 12 september

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling