Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Miljö & kretslopp

[Publicerad 2017-04-05]

Renovas prisar forskning om textilåtervinning

Doktoranden Anna Palme forskar på hur man kan återvinna blandade textilier av bomull och polyester.

Anna Palme får årets miljöstipendium. Forskning om återvinning av textilier av blandmaterialet polyester/bomull gav Chalmersforskaren Anna Palme årets miljöstipendium från det regionala avfallsföretaget Renova på 50 000 kronor.

Världens förbrukning av textilier tär på jordens resurser och är dessutom kemikalietung. Att hitta sätt att återanvända textilier har därför fått alltmer fokus.

– Textilåtervinning är ett spännande och viktigt forskningsområde där utvecklingen går snabbt, säger Anna Palme som är doktorand på institutionen för skogsindustriell kemiteknik vid Chalmers.

Separerar fibrerna
Anna Palme forskar inom ramen för programmet Mistra future fashion. Där har hon som mål att blandtextiler av polyester och bomull inte ska slängas utan återvinnas till nya textilier. För att lyckas med detta krävs det att fibrerna i materialet kan separeras från varandra.

Med den metod som Anna Palme har utvecklat kan polyestern separera till två ämnen som kan återförenas och bli till ny polyester. Bomullen kommer ur processen relativt opåverkad, men med så korta fibrer att den inte kan bli till nytt bomullstyg, men skulle kunna användas för tillverkning av viskos.

– Återvinning försvåras av att textilier görs i en mängd olika material, som dessutom ofta blandas. Men konsumenter, modebransch och klädindustri börjar tänka hållbart och industrin är intresserad av nya tillverkningssätt att material för textilier, säger Anna Palme som nu vill skapa upp sina försök och fokusera på återvinning av bomullsfibrerna.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Se kommunfullmäktiges budgetdebatt 13 november

Sändningen startar klockan 9.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Budgetförslag för 2020, uppföljning av Göteborgs Stads plan för att förbättra hbtq-personers livsvillkor och delårsrapport augusti var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 23 oktober. Läs kommunstyrelsens notiser här

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - goteborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling