Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Kultur & fritid

[Publicerad 2018-08-28]

Renoveringen av Röhsska drar ut på tiden ytterligare

Röhsska ska få en ny tillgänglighetsanpassad entrén från Vasagatan i form av en glasdörr till vänster om huvudentrén. Bild: Gajd arkitekter

Öppnar först i början på nästa år. Sanering och andra oförutsedda händelser under rivningsarbetet har gjort att tidplanen för att bygga om Röhsska museet inte håller. Museet skulle öppnat i höst men nu skjuts öppnandet fram till början av nästa år.

Planen var ursprungligen att museet skulle öppnat i juni i år, men förra hösten meddelade Higab, som äger och förvaltar fastigheten, att tidplanen inte skulle hålla. Och nu skjuts öppnandet fram ännu en gång.

– Vi har varit redo att öppna under hösten och det känns givetvis tråkigt att det blir ytterligare förseningar. Jag längtar efter att få öppna dörrarna för besökarna igen. Inom några veckor kommer vi att kunna meddela ett datum för när museet öppnar, säger museichef Nina Due.

Stängdes 2016 på grund av arbetsmiljöproblem
Ombyggnaden av Röhsska, som är byggt 1913, beräknas kosta 15 miljoner kronor och i det ingår bland annat tillgänglighetsanpassning med ny entré med hiss från Vasagatan, ombyggd foajé och ett nytt kapprum i källarplanet.

– Röhsska museet är en fantastisk byggnad, men det är ett gammalt hus från 1913. Ombyggnadsprojekt i gamla hus kan innebära överraskningar av olika slag vilket kan påverka tidplanen och det är det som skett nu, säger projektchef Siman Jasim på Higab.

– Den här veckan påbörjas sista delen av rivningen då vi öppnar fasaden för en ny entré. När det är klart återstår åtgärder som är mer förutsägbara och därför lättare att tidsätta, fortsätter han.

Det var för hösten 2016 som kulturnämnden beslutade att stänga Röhsska under mer än ett år för att bygga upp verksamheten och lösa arbetsmiljöproblemen på museet. Under tiden skulle byggnaden också renoveras.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Göteborgs Stads kalendarium

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Genomgång av totalekonomin för Projekt Skeppsbron, utredning av hur av hur avtalet om särskild anställningstrygghet kan avvecklas och central samordningsfunktion för omplacering och omställning var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdag 19 juni. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se sändningen från kommunfullmäktige 11 juni

Sändningen startar klockan 16 på tisdag 11 juni.

Stadsutveckling Göteborg

Upprustning Brunnsparken

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling