Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Miljö & kretslopp

[Publicerad 2018-12-05]

Rent utan tvättmedel i Familjebostäders nya tvättstugor

Tre nybyggda tvättstugor i Grevegården i Tynnered har nu tvättmaskiner som tvättar med avjoniserat vatten. Foto: Sofia Sabel

Avjoniserat vatten i maskinerna. Hallå där Anna Hultsbo på Familjebostäder! Nu inviger ni tre tvättstugor som använder avjoniserat vatten. Varför då?

Anna Hultsbo.

– Att tvätta med avjoniserat vatten är väldigt bra för miljön eftersom man tvättar i kallt vatten och utan kemikalier. När vi skulle bygga nya tvättstugor på tre gårdar i Grevegården i Tynnered frågade vi hyresgästerna vad som var viktigt för dem.

– Det visade sig att många hade problem med allergi och överkänslighet. De kunde inte ens gå in i tvättstugan på grund av doften och inte använda maskinerna för att det fanns kvar tvättmedelsrester från andra hyresgäster. För oss var det viktigt att också kunna ta hänsyn till det.

Hur går den här tvättprocessen till?
– Det är en kemisk process, utan att använda kemikalier. Man tvättar i helt vanliga tvättmaskiner, men där tvättmedelsfacken är igensatta. Det sitter ett filter mellan det inkommande vattnet och tvättmaskinen som tar bort alla joner i vattnet. När vattnet är avjoniserat jobbar det hårt för att dra till sig nya joner, joner som sitter i smutsen på kläderna. På så sätt löses smuts och fett upp och följer med vattnet ut.

Vad säger hyresgästerna?
– Många var skeptiska från början, vilket vi har full förståelse för. Men när de väl har tvättat märker de ju att tvätten blir ren. En del säger att de saknar doften från tvättmedlet, medan andra istället är glada över att slippa den. Det är lite blandade reaktioner, men på det stora hela är de flesta mycket nöjda.

Blir kläderna verkligen rena?
– Ja det blir dom. Har man svåra fläckar behöver man förbehandla, precis som vid vanlig tvätt.

Vad händer om man råkar hälla i tvättmedel?
– Om någon trots allt skulle lägga in medel vid tvättning så blir tvätten inte ren. Medlet sköljs ut med smutsvattnet.

Finns det andra bostadsbolag som har provat det här?
– Ja det gör det. Vi har till exempel varit på studiebesök hos MKB i Malmö som har infört den här tvättprocessen i befintliga tvättstugor i flerbostadshus. Men vi är först inom allmännyttan att bygga helt nya tvättstugor som bygger på den här tekniken.

Är det något annat som är nytt med tvättstugorna?
– Vi har byggt helt nya tvättstugor som har fått elektroniskt låssystem i hela bygganden. Det gör att bara den som bokat tvättid kan komma in i tvättrummet. Vi har också infört en grovtvätt och en spontantvätt. Spontantvätten kan bokas tidigast ett dygn innan och ska förhoppningsvis ge möjlighet att tvätta vid mer akuta behov. Det finns också gemensamhetsutrymme. Tanken är att tvättstugan ska vara ett ställe man trivs och känner sig trygg på.

Och den 6 december har ni invigning?
– Ja. Tvättstugorna har varit i gång ett tag, men nu är alla tre helt klara, så det blir officiell invigning med glögg och mingel klockan 17.30. Det känns verkligen jätteroligt att vara med och satsa på den här nya tekniken och att vi kan bidra till ökad hållbarhet.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Göteborgs Stads kalendarium

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Genomgång av totalekonomin för Projekt Skeppsbron, utredning av hur av hur avtalet om särskild anställningstrygghet kan avvecklas och central samordningsfunktion för omplacering och omställning var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdag 19 juni. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se sändningen från kommunfullmäktige 11 juni

Sändningen startar klockan 16 på tisdag 11 juni.

Stadsutveckling Göteborg

Upprustning Brunnsparken

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling