Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Kultur & fritid

[Publicerad 2019-09-26]

Resandefolkets dag firas på Stadsbiblioteket

Släktforskning i fokus.   Den 29 september är resandefolkets högtidsdag. Det firas på Stadsbiblioteket med föreläsningar, tal, dikter och musik.

Sedan 2015 uppmärksammas resandefolkets högtidsdag av Göteborg Stad. Årets firande anordnas av Stadsbiblioteket i samarbete med Kulturgruppen för resandefolket.

På firandet kommer bland annat Ros-Marie Wallengren och Jan Popp att föreläsa om släktforskning med DNA – något som på senare tid givit människor med resandegrupp möjligheten att själva forska om sina anor.

Lättare att släktforska med DNA
– Av majoritetssamhället har vi resande blivit pådyvlade egenskaper som inte stämmer. Men genom släktforskning med DNA har det blivit lättare, och det har framkommit väldigt tydligt hur släktena sett ut, säger Eva Magnusson från Kulturgruppen för resandefolket.

Föreläser gör också Richard Magito Brun, som berättar om de resandes historia i cirkusvärlden. Dessutom talar kulturnämndens andre vice ordförande Grith Fjeldmose (V) och landshövdingen Anders Danielsson, samt prästen Hans-Owe Arvidsson från Högsbo församling och Eva Magnusson själv.

Viktigt att sprida kunskap
Resandefolket har en lång historia här i Skandinavien. Det är en grupp med tusentals fina släktanor bakåt, men som hamnade på samhällets skuggsida. Genom att fira den 29 september så hyllar vi resandefolket och visar att kampen fortsätter, säger Eva Magnusson.

Hon tycker det är viktigt att sprida kunskap om resandefolkets rötter och historia, och samtidigt inte låta sig begränsas av de fördomar och den förföljelse som gruppen har utsatts för.

– Vi vill att våra barn och barnbarn ska ha kunskapens nyckel till sin identitet, och både rötter och vingar för att möta framtiden, säger hon.

 

 


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Göteborgs Stads plan mot hedersrelaterat våld och förtryck, Göteborgsförslag om löpande redovisning av Västlänkens kostnader, finansiering av Slottsskogsobservatoriet 2019 och färdplan för avveckling av Rosenlundsverket var några av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 9 oktober. Läs kommunstyrelsens notiser här

Se sändningen från kommunfullmäktige 12 september

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling