Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Övrigt

[Publicerad 2019-11-20]

Robotkudde och röststyrd belysning visas på AgeLab

Foto: Ulf Olofsson

Ny satsning på tekniska lösningar för äldre. I veckan invigdes satsningen AgeLab på Krokslätts äldreboende i stadsdelen Centrum. Hit ska boende, anhöriga och personal kunna komma och prova välfärdstekniska produkter. En robotkudde, röststyrd belysning och positionslarm är bara några saker som finns att titta närmare på.

Det är äldreomsorgen i stadsdelsförvaltningen Centrum som står bakom satsningen på AgeLab, men den är till stor del finansierad av Sveriges innovationsmyndighet Vinnova fram till 1 mars.

Tanken är att placeringen på Krokslätts äldreboende ska göra AgeLab tillgängligt, och förhoppningen är att många nyfikna tittar in för att ta del av allt spännande som kan göra tillvaron enklare, roligare och tryggare.

– Rummet där vi har AgeLab är ganska litet, bara 15 kvadrat, så vi har valt att bygga upp det som ett rum på ett äldreboende, säger projektledare Ulf Olofsson.

25 olika lösningar
Det skapas fler tekniska lösningar än någonsin inom vård och omsorg. Men de används inte i så hög grad inom Göteborgs Stads verksamheter som de skulle kunna göra, anser Ulf Olofsson. På AgeLab finns 25 olika produkter att testa och inspireras av. De har valts ut med hjälp av en testpanel.

– Vi visar till exempel en så kallad robotkudde med ett lugnande ljud, vilket gör det enklare att sova för oroliga. Vi har röststyrd belysning, trygghetslarm och sängar som hjälper till att flytta användaren på ett enkelt sätt, säger Ulf Olofsson.

Större saker, som inte får plats på AgeLab, visas på filmer. Det visas även filmer där man kan få prova att åka slalom genom att stå på en balansplatta.

Drop in två dagar i veckan
Vissa av alla tekniska lösningar som visas är sådana som man som brukare får betala för själv. Andra, till exempel olika larm, är en sådan kostnad som Göteborgs Stad står för.

 


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Göteborgs Stads kalendarium


Julmarknader, utställningar, läxhjälp och mycket mer – här hittar du aktiviteterna!

Se kommunfullmäktiges möte 10 december

Sändningen börjar kl 15 den 10 december.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Göteborgs Stads plan för ridsport och översyn av regler för att förenkla för företag är två av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 20 november. Läs kommunstyrelsens notiser här

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - goteborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling