Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Nya gatunamn

[Publicerad 2002-04-23]

Röda Sten

Röda Sten var förr ett tillhåll för slödder och skurkar

Röda Sten i stadsdelen Sandarna blev år 2000 namnet på den plats där det gamla Pannhuset blivit lokal för spännande konstutställningar och kulturprojekt. Den drivande kraften bakom projektet Röda Sten har varit Stadsteater- och Konstmuseichefen Folke Edwards och det var även han som på uppdrag av projektledningen önskade att namnet Röda Sten skulle bli en adress.

Nere vid stranden i närheten ligger en rödmålad sten, som regelbundet målas om, av vem är inte känt. Enligt sägnen färgades stenen röd av blod när en svensk officer förföljd av danskarna vid deras landstigning dödades och hans blod sprutade över stenen.

Enligt fakta ligger stenen där gränsen till Danmark gick innan Sverige erövrat Bohuslän och Halland. Här hade förr smugglarna en utmärkt plats att lägga till. Röda Sten-området blev med tiden ett ökänt tillhåll för slödder och allsköns skurkar. Krogarna låg tätt och här rånades sjömännen som just gått iland på sina surt förvärvade hyror. Röda sten var en mycket anlitad lastageplats och här låg flera stora magasinsbyggnader med rymliga vindar där under hösten i tusentals tunnor med stadens vinterbehov av bergs- och sjösalt förvarades.

Uppgifter från bland annat boken Göteborgs gatunamn och Fredbergs Det gamla Göteborg.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Översyn av Göteborgs Stads modell för föreningsbidrag och Göteborgsförslag om att ompröva Västlänken var två av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 21 augusti. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Göteborgs Stads kalendarium

Se sändningen från kommunfullmäktige 11 juni

Sändningen startar klockan 16 på tisdag 11 juni.

Stadsutveckling Göteborg

Upprustning Brunnsparken

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling