Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

gamla_goteborg

[Publicerad 2003-05-08]

Rolfsåkersmannen

Utsikt från Minnenas tempel. Foto Göteborgs Stadsmuseum

I år är det 80 år sedan Rolfsåkersmannen visades upp för göteborgarna och bilden är tagen i jubileumsutställningens förhistoriska avdelning. Idag ligger han för beskådande i Göteborgs Stadsmuseums nya arkeologiska utställning Spåren talar. Han ligger fortfarande på den bädd av ostronskal som då skapades. Fortfarande pågår diskussioner kring detta fynd och skelettet är åter undersökt av experter.

Det utbröt en febril verksamhet när det beslutats att en stor utställning om Göteborgs historia skulle skapas. Arkeologiska avdelningen på Göteborgs Museum hade fått en ny chef, dansken Georg Sarauw, som nu tillsammans med sina kollegor började ett storslaget arbete med att skapa en bild av den tidiga historien i Götaälvområdet.

Omfattande inventeringar

Man genomförde omfattande inventering av fasta fornlämningar, som beskrevs och registrerades. Detta arbetssätt blev sedan vägvisande för inventeringar över hela landet. Ofta var det ”sommarlediga” folkskollärare som reste runt och letade gravhögar, stenåldersboplatser, fornborgar och andra fasta fornlämningar.

Man intervjuade lantbrukare om eventuella fynd de gjort i samband med jordbruksarbetet och mycket arkeologiskt material kom på så sättet in till museet. Georg Sarauw själv genomförde också flera stora arkeologiska utgrävningar somrarna före utställningen.

Den samlade bilden presenterades i en skrift som också ingick i den stora jubileumspublikationen. Det var alltså ett omfattande och ”nytt” material och ny kunskap om forntiden som presenterades på jubileumsutställningen.

Märkligt fynd i Fjärås

Ett stort dragplåster var naturligtvis den 4000-årig stenåldersmannen, som kanalgrävare 1920 råkade stöta på 2 ½ meter ner i leran under ett arbete med att dränera ett större sankmarksområde norr om Rolfstorp i Fjärås.

Först några ben, så några till och snart hade man frilagt ett helt skelett. Tyvärr var alla benen uppgrävda och nerlagda i en stor trälåda när de båda lärarna och amatörarkeologerna Johan Ahlin och Elof Lindälv kom till platsen för att titta närmare på detta märkliga fynd. Detta faktum försvårade naturligtvis tolkningsprocessen.

Misstänkt morddrama

Eftersom skelettet hade en yxa lutad mot sitt huvud och ett stort yxhugg i benet tolkade man detta som det äldsta kända morddramat eller dråpet i vårt land. Man tänkte sig att ett drama utspelats i ett forna havssund och att den slagne mannen blivit liggande på havsbotten.

I år är det 80 år sedan Rolfsåkersmannen visades upp för göteborgarna och bilden är tagen i jubileumsutställningens förhistoriska avdelning. Idag ligger han för beskådande i Göteborgs Stadsmuseums nya arkeologiska utställning Spåren talar.

Levde troligen för 4.500 år sedan

Han ligger fortfarande på den bädd av ostronskal som då skapades. Fortfarande pågår diskussioner kring detta fynd och skelettet är åter undersökt av experter.

Idag anses det mer troligt att han blev begravd på stranden och inte så dramatiskt mördad ute på havet. Idag anser man att det var 4.500 år sedan han levde. Hans korta kropp, 154 centimeter, hans tandstatus och ett ovanligt litet huvud kan tyda på någon form av genetiska defekter.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Beslut i kommunstyrelsen

Göteborgs Stads plan för jämställdhet var ett av de ärenden som kommunstyrelsen
beslutade om onsdag 16 januari. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Göteborgs Stads kalendarium

Sök bland Göteborgs Stads små och stora aktiviteter i Göteborgs stads kalendarium – klicka här!

Se kommunfullmäktiges webbsändning 22 november

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling