Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Levande historia

[Publicerad 2016-06-24]

Romer vittnar om Förintelsen i nya boken Det tysta arvet

Bröderna Bata Ivanov och Nikola Sarov, båda födda i Serbien och barn till överlevande, berättar i boken om vad familjen utsattes för under Förintelsen. "Om man inte berättar tappar man sin historia. Att få veta vart pappa tog vägen hade känts bra, men det är också viktigt att gå vidare”, säger Bata Ivanov. Foto: Maja Kristin Nylander

Minnesdag på Stadsmuseet i augusti. Hundratusentals romer sattes i koncentrationsläger och mördades under Förintelsen. För att förhindra att kunskapen om vad som hände faller i glömska anordnas en officiell minnesdag på Göteborgs Stadsmuseum 2 augusti. Då släpps också boken Det tysta arvet, med vittnesmål från överlevande och deras barn och barnbarn.

1BA8.jpg
Den 2 augusti är officiell minnesdag för Förintelsens romska offer. Detta till minne av natten mellan den 2 och 3 augusti 1944, då romernas läger i Auschwitz revs och alla de cirka tre tusen kvarvarande fångarna gasades ihjäl.

För att uppmärksamma dagen hålls en ceremoni på Stadsmuseet tisdag 2 augusti klockan 14. Då berättar Fred Taikon, ordförande i kulturföreningen É Romani Glinda, om romer under Förintelsen. Därefter pratar Ingrid Schiöler från Göteborgs Stads romska råd om romers utsatta situation, både då och nu.

Vittnesmål i ny bok
Under dagen presenteras även boken Det tysta arvet. Den innehåller tretton berättelser om romers utsatthet under Förintelsen. Om Rozalia, som sjöng för soldater som tioåring och fick betalt i konserver, som ett sätt att rädda livet på sig och sina två yngre systrar. Om Bronislaw, som klarade sig undan en transport till Auschwitz som liten pojke.

Boken har skapats av författaren Monica Hirsch och fotografen Maja Kristin Nylander. De har mött människor över hela landet som själva överlevt Förintelsen, eller är barn eller barnbarn till överlevare.

En del av dem hade aldrig tidigare berättat om sin familjs historia, och det blev många starka möten, berättar Monica Hirsch.

– Att berätta väcker starka minnen till liv, det kan vara sorgligt och smärtsamt. Men de jag intervjuat har visat mig stort förtroende. Och alla har sagt att de tycker det är viktigt deras historia och berättelser blir nedtecknad för eftervärlden.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Göteborgs Stads kalendarium


Julmarknader, utställningar, läxhjälp och mycket mer – här hittar du aktiviteterna!

Se kommunfullmäktiges möte 10 december

Sändningen börjar kl 15 den 10 december.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Göteborgs Stads plan för ridsport och översyn av regler för att förenkla för företag är två av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 20 november. Läs kommunstyrelsens notiser här

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - goteborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling