Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Kultur & fritid

[Publicerad 2019-11-14]

Romsk barnkonst visas på Frölunda Kulturhus

Patrik Bolvan: Dragspelare och sångare.

”En färgexplosion”. På Frölunda Kulturhus visas just nu en utställning med konstverk av barn från en romsk by i Slovakien. De färgglada verken, som har vunnit många priser världen över, har anknytning till barnens vardag och drömmar.   

Foto: Britta Andersson

I den lilla jordbruksbyn Jarovnice i Slovakien finns landets största romska by. Runt 1 000 elever från denna marginaliserade grupp går i grundskola nr 192 i byn. Där finns bildläraren Jan Sajko, som har uppmuntrat och entusiasmerat eleverna. På hans lektioner har de under flera år skapat färgstarka konstverk. De har visats på hundratal platser runt om i Asien, Europa, USA och Sydamerika.

– Konstverken har dessutom vunnit massor av internationella barnkonsttävlingar, säger Domino Kai.

Han är enhetschef för Romano Center i Väst och initiativtagare till att utställningen med romsk barnkonst nu visas i Sverige för första gången. Domino Kai har jobbat med frågor som rör romer i snart 30 år.

– Vi måste se utanför våra egna sfärer och visa på goda exempel från andra länder. Även romska barn har drömmar och kan vara duktiga på någonting. Jag tycker att det är ett bra sätt att bredda kulturutbudet. Det är sällan vi får se romsk kultur på den här nivån.

Foto: Britta Andersson

Vattenfärg och oljekritor
55 konstverk finns att beskåda på Frölunda Kulturhus. De är målande av barn i åldern 8–16 år. De flesta verken visar personer eller historier som har anknytning till barnens vardag eller drömmar.

– Det handlar om collage och målningar. Vissa är målade med vattenfärg, andra med oljekritor. Konstverken är helt fantastiska. Det är en färgkaskad som möter en, säger Domino Kai.

Konstverken går att köpa
På Domino Kais initiativ kommer konstverken som visas på Frölunda Kulturhus att kunna köpas.

– Vill också sälja de här verken och att summan går oavkortat tillbaka till skolan så att de kan köpa mer material. När utställningen är slut kan de som köpt komma och hämta konstverket. Varje öre som vi sålt för ska tillbaka till skolan, säger Domino Kai och berättar att 13 av dem såldes redan på invigningen lördag 9 november.

 Utställningen pågår till 15 december på Frölunda Kulturhus. Den visas i samarbete med Kulturföreningen Sveriges Internationella Roma Filmfestival och Slovakiens Ambassad i Stockholm.

Foto: Britta Andersson


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Göteborgs Stads kalendarium


Julmarknader, utställningar, läxhjälp och mycket mer – här hittar du aktiviteterna!

Se kommunfullmäktiges möte 10 december

Sändningen börjar kl 15 den 10 december.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Göteborgs Stads plan för ridsport och översyn av regler för att förenkla för företag är två av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 20 november. Läs kommunstyrelsens notiser här

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - goteborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling