Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Bostad

[Publicerad 2010-03-01]

Rusning till träff om kooperativa hyresrätter för seniorer

Suget efter information om gemenskapsboende för seniorer i Göteborg är mycket stort. När Boplats Göteborg på måndagen gick ut med inbjudan till ett möte senare i veckan blev det fulltecknat - på bara en timme.

– En helt enorm respons, det är tydligt att det finns ett mycket stort intresse för kollektivt boende i olika former, säger Shahbaz Khan, informatör på Boplats Göteborg.

Blandform mellan hyres- och bostadsrätt

– Vi hade planerat för 50 deltagare, nu får vi försöka ordna fram fler platser.

Mötet har rubriken ”Gemenskapsboende i kooperativ hyresrätt – en ny hållbar livsstil” och hålls på Boplats Göteborg på Rosenlundsplatsen på torsdag kväll. Det ska alltså främst handla om gemensamt boende i kooperativ hyresrätt, en blandform mellan vanlig hyresrätt och bostadsrätt.

I kooperativ hyresrätt betalar de boende en insats som de får tillbaka när de flyttar från lägenheten, som går tillbaka till föreningen och erbjuds till en ny medlem. Här kan man alltså inte tjäna stora pengar – eller förlora – på sitt boende.

Större möjlighet till påverkan

Möjligheten att påverka boendet är större än i en vanlig hyresrätt och insatsen är inte alls så hög som de miljonbelopp det handlar om för en attraktiv bostadsrätt på den öppna marknaden.

Än så länge finns inga gemenskapsboenden med kooperativ hyresrätt i Göteborg, däremot i Mölndal. På tematräffen på torsdag ska representanter från Boskaparna, en intresseförening för kooperativ hyresrätt, informera mer om just den upplåtelseformen.

För dem i ”andra halvan av livet”

Dessutom kommer föreningen Boihop att berätta om andra gemenskapsboenden, till exempel på Backaplan och Lillhagsparken. Föreningen Boihop arbetar för bildandet av bogemenskaper i Göteborgstrakten, främst för människor i ”andra halvan av livet”.

Boihop fungerar som en paraplyorganisation och två gemenskapsföreningar med ”egna hus” har fötts ur moderföreningen.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Göteborgs Stads plan mot hedersrelaterat våld och förtryck, Göteborgsförslag om löpande redovisning av Västlänkens kostnader, finansiering av Slottsskogsobservatoriet 2019 och färdplan för avveckling av Rosenlundsverket var några av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 9 oktober. Läs kommunstyrelsens notiser här

Se sändningen från kommunfullmäktige 12 september

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling