Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Kultur & fritid

[Publicerad 2019-01-30]

Samernas nationaldag firas på Stadsmuseet

Musik och föredrag. På lördag 2 februari firas samernas nationaldag på Stadsmuseet. Det blir konserter och föreläsningar om samiska språket och rättigheter. ”Firandet är för alla. Vi vill gärna att allmänheten kommer och får ta del av samisk kultur”, säger Anders Rimpi, vice ordförande Göteborgs Sameförening.

Samernas nationaldag äger rum 6 februari. För nionde året i rad firas dagen i Göteborg och i år är firandet på Stadsmuseet, i samarbete med Sameföreningen i Göteborg.

– Det är viktigt att visa att vi finns eftersom mycket av den svenska historien med samer har raderats ut. Firandet är till för allmänheten men också samlande för de samer som bor i regionen, säger Anders Rimpi.

Firandet på Stadsmuseet håller till i foajén och i Wallenstamssalen.

– Jag tycker att det är ett väldigt fint program – en bra blandning mellan musik och föreläsningar som lyfter viktiga och relevanta ämnen, säger Daniel Gillberg, programsamordnare på Stadsmuseet, och berättar att Göteborgs stadsmuseum ständigt arbetar för att lyfta de nationella minoritetsgrupperna i programverksamheten.

Föredrag om samiska rättigheter
Firandet startar kl 10.15 med att Sameföreningen hälsar välkommen. Därefter blir det konsert med Anders Rimpi, baryton, och Marianne Rönkkönen, pianist.

11.30 börjar ett timslångt föredrag om samiska rättigheter med Charlotta Cederberg från Front advokater.

– Det tror jag blir ett jättespännande föredrag, både för allmänheten och för oss som är samer. Det blir även en frågestund, säger Anders Rimpi, som sedan föreläser om samiska språk och hur man kan studera samiska.

Firandet avslutas med en konsert med Elin Teilus, sång och jojk, och Rickard Åström, piano.

– Elin Teilus är aktuell med ny skiva, och det är faktiskt jag också, säger Anders Rimpi.

Sprider kunskap
Sameföreningen i Göteborg har ungefär 100 medlemmar. Föreningen anordnar bland annat slöjdträffar, språkkurser och föreläsningar.

– Dessutom är vi ute hos olika föreningar, skolor, förskolor och berättar om samer. Många lärare saknar kunskap och vi kommer gärna och berättar.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Översyn av Göteborgs Stads modell för föreningsbidrag och Göteborgsförslag om att ompröva Västlänken var två av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 21 augusti. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Göteborgs Stads kalendarium

Se sändningen från kommunfullmäktige 11 juni

Sändningen startar klockan 16 på tisdag 11 juni.

Stadsutveckling Göteborg

Upprustning Brunnsparken

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling