Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Näringsliv

[Publicerad 2015-08-25]

Samhällsnyttiga företag kan söka pengar och råd av BRG

Danskompaniet och dansskolan Twisted Feet har fått stöd från BRG:s satsning Var så god.

Har som drivkraft att hjälpa andra. Socialt företagande försöker på olika sätt bidra till ett bättre samhälle. Sådana initiativ vill Business Region Göteborg stötta med sin utlysning: Var så goda. Nu finns det en ny chans att söka stöd och rådgivning för företag som gillar att hjälpa andra.

I början av året beviljade Business Region Göteborg, BRG, totalt två miljoner kronor till 14 olika satsningar i den första delen av det projekt som kommit att kallas: Var så goda.

– Vår målgrupp är ideella och ekonomiska verksamheter som har samhällsnytta, snarare än vinstintresse, som drivkraft, säger Jasmine Soufi som är projektledare, och fortsätter:

3016.jpg
– Visst kan det vara svårt att dra gränsen, men det är lätt att identifiera dem som sett ett problem och bestämt sig för att försöka lösa det.

Kontaktperson hjälper till
Den första av tre utdelningar gav alltså mellan 50 000 och 250 000 kronor till 14 av 57 ansökningar i början av året. Nu är det hög tid att formulera sin ansökan för den som vill söka pengar ur den andra potten, som även den utgörs av två miljoner kronor. Sista ansökningsdag är onsdagen 16 september.

En bedömningsgrupp går igenom ansökningarna och rekommenderar vilka som bör premieras.

Man ställer frågor som: Är det en hållbar affärsidé?, hur ska projektet genomföras?, hur stor nytta kan man göra?, på vilket sätt kan man utgöra skillnad – och hur kan effekten mätas?

– Om man blir beviljad medel får man också en kontaktperson här på BRG som hjälper till med stöd. Man får också hjälp med att analysera arbetet och hitta utvecklingsmöjligheter, säger Jasmine Soufi.

Twisted Feet fick pengar i första utdelningen
Danskompaniet och dansskolan Twisted Feet var en av dem som BRG:s jury valde att satsa pengar på i första utdelningen.

– Vi fick 250 000 till vårt projekt 5° (5 Degrees) som går ut på att få ungdomar att agera i klimatfrågan, säger dansaren och projektledaren Denny Hultén.

– Vi söker hela tiden vägar för nya lösningar. Identifierar sociala problem och söker hitta olika kulturella vägar att lösa dem. Vi började med dans, men nu är det så mycket mer.

Projektet 5° har flera delar. Förutom appen, avsedd för skolungdomar och lärare, också en mer visuell del i form av en ny scenföreställning med premiär på Stora teatern 24 september. En uppsättning som Twisted Feet under 2016 också reser ut i landet med.

Tredje potten delas ut i början av nästa år
Fram till den 16 september ser BRG nu fram emot fler ansökningar om bidrag ur den andra potten. I början av nästa år väntar en tredje och sista fördelning om två miljoner kronor.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Göteborgs Stads kalendarium

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Genomgång av totalekonomin för Projekt Skeppsbron, utredning av hur av hur avtalet om särskild anställningstrygghet kan avvecklas och central samordningsfunktion för omplacering och omställning var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdag 19 juni. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se sändningen från kommunfullmäktige 11 juni

Sändningen startar klockan 16 på tisdag 11 juni.

Stadsutveckling Göteborg

Upprustning Brunnsparken

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling