Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Övrigt

[Publicerad 2018-11-16]

Satsning på språkutveckling utökas till tolv områden i Göteborg

Foto: Marit Lissdaniels

Hembesök och läsning för de yngsta. Efter tre lyckade år med pilotprojektet ”Bokstart” utvidgas satsningen från två till tolv områden i Göteborg, däribland Tynnered. Fler barn och familjer får nu stöd och inspiration till läsning och språkutveckling via hembesök. Satsningen är en del av Göteborgs Stads mobiliseringsfråga Staden där vi läser för våra barn.

– I den här stan har man förstått att det är viktigt att satsa på den allra tidigaste språkutvecklingen, och att det faktiskt är en jämlikhetsfråga. Det trodde jag aldrig att jag skulle få uppleva, men det fick jag! säger Gertrud Widerberg, projektsamordnare för Bokstart i Göteborg.

Under tre år har Bokstart funnits i två områden i Bergsjön och Gårdsten. Från och med 2018 så utvidgas satsningen till tolv områden i Angered, Bergsjön, Tynnered och Biskopsgården.

Träffar hela familjen
Bokstart innebär att personal från biblioteket gör hembesök för att inspirera fler barn och familjer till tidig läsning. De träffar inte bara barn och föräldrar utan även mor- och farföräldrar, syskon, släktingar, vänner och grannar. Personalen besöker vid två tillfällen familjer som har fått sitt första barn. Besöken sker när barnet är sex och elva månader gammalt. Barnet får bokgåvor och föräldrarna/de vuxna får tips om hur de bäst kan stimulera barnets språkutveckling.

Fler blir behöriga till gymnasiet
Satsningen är en del av Göteborgs Stads mobiliseringsfråga Staden där vi läser för våra barn. Målet är att minska skillnader i livsvillkor och skapa en mer jämlik stad. Forskning visar att regelbunden hög-läsning för barn bidrar till mer likvärdiga livsvillkor mellan människor. När vi läser för och med våra barn blir fler behöriga till gymnasiet, fler kan vidareutbilda sig och fler har lättare att få jobb.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Göteborgs Stads kalendarium

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Genomgång av totalekonomin för Projekt Skeppsbron, utredning av hur av hur avtalet om särskild anställningstrygghet kan avvecklas och central samordningsfunktion för omplacering och omställning var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdag 19 juni. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se sändningen från kommunfullmäktige 11 juni

Sändningen startar klockan 16 på tisdag 11 juni.

Stadsutveckling Göteborg

Upprustning Brunnsparken

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling