Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Stadsutveckling

[Publicerad 2019-08-21]

Selma Stad invigs med festligheter

  • Illustration: Semrén & Månsson

Nytt torg och parkstråk i Backa. Det är dags för premiär av nya Selma Lagerlöfs Torg och parkstråket i Backa. Det blir bland annat guidning i parken, fiskdamm, musik och möjlighet för alla att bygga ett eget insektshotell.

Selma Lagerlöfs Torg genomgår en stor omvandling och nu är stora delar av etapp ett klar. Det handlar om ett handelshus, stadsdelshus och nytt torg. I mars var dessutom de två första delarna av Selma Lagerlöfs parkstråk klara. Stadsdelshuset invigs i september, men 29–31 augusti är det dags för invigning av nya Selma Lagerlöfs torg. Det blir mycket att se och uppleva.

Det blir flera aktiviteter för att uppmärksamma parkstråket, där entrédelen och plazadelen är klara. Hur parkstråket växer fram, och vad som återstår att göra, kommer park- och naturförvaltningens projektledare berätta i en guidad visning både 29 och 30 augusti klockan 14.

– Det kommer finnas chans att ställa frågor. Guidningen börjar vid statyn ”Pojken och fågeln” i plazadelen, säger Lisa Brunnström, evenemangsledare på park- och naturförvaltningen.

Bygglek på plats
Pop up bygglek finns på plats med sin mobila bygglekplats i plazadelen av parkstråket 29 augusti klockan 13–16. Här finns det möjlighet för alla barn att komma och bygga något kul och prova på att använda hammare, såg och pensel.

Dagen därpå finns det andra möjligheter att snickra. Då kan den som vill bygga ett eget insektshotell tillsammans med park- och naturförvaltningen.

– Vi tycker att det är viktigt att främja insekternas miljö. Insektshotellet får man ta med sig hem till sin egen trädgård eller balkong, säger Lisa Brunnström.

Familjedag på lördagen
På det nya torget kommer det att hända en hel del under de tre invigningsdagarna. Hemköp klipper bandet och öppnar sina lokaler i nya handelshuset 29 augusti klockan 10. Det blir bland annat tårtkalas.

Festligheterna fortsätter den 30 augusti, med DJ och trollkarl på torget samt föreningsaktiviteter av olika slag.

– Det blir en riktig familjedag med bland annat fiskdamm, parad med Göta Lejon Ungdomsorkester, ponnyridning och ansiktsmålningar, säger Kathleen Hahne, centrumutvecklare på Göteborgslokaler.

Alla byggaktörer som arbetar i Selma stad finns på plats i ett pop up-tält på torget under samtliga invigningsdagar och kan berätta mer om kommande bostads- och byggprojekt och vad som händer i området framöver. Det blir även en del aktiviteter för de nya ”Selmabor” som nu flyttar in i de 87 nya lägenheterna närmast torget.

– Stadsdelshuset kommer att inrymma bibliotek, kulturskola, föreningsverksamhet, stadsdelskontor och restaurang. Den 27 september invigs huset officiellt och då är alla kulturverksamheter på plats.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Förstudie om gränslös vård i Angered, Göteborgs Stads risk- och sårbarhetsanalys och Göteborgsförslag [828] Hearing om Västlänkens tidplan, budget och miljö. Det var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen 11 september. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se sändningen från kommunfullmäktige 12 september

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling