Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Kultur & fritid

[Publicerad 2014-09-25]

Sjöfartsmuseet säger hej till fisken

Djupdykning på temat havsmiljö. Hur mår egentligen fiskarna i haven och vad kan vi konsumenter göra för att förbättra situationen? Det är några av frågorna som får svar i Sjöfartsmuseets nya utställning Hej Fisk!, som bland annat ställer det hållbara kräftfisket i Bohuslän jämte fiskpinnens långa resa över jorden.

– Fisket är något som förenar alla delar på museet. Med hjälp av utställningen vill vi få upp fisket på agendan och visa att man kan göra skillnad som konsument, säger utställningens projektledare Jens Ulvås.

Med hjälp av serietecknaren Yvette Gustafssons sillar visas olika aspekter av fiskarnas liv och hur människans fiske påverkar dem och den marina miljön. Man får även möta 1914 års fiskare och se hur fiskarens vardag såg ut för hundra år sedan. Utställningen visar också en dystopisk bild av hur det kan se ut om 30 år, om vi fortsätter utnyttja jordens resurser som vi gör idag.

Vill inge hopp
– Även om det delvis är en dyster situation som visas i Hej Fisk! så vill vi att besökaren ska inges hopp. Det finns saker man kan göra för att själv påverka situationen, till exempel välja att handla certifierade och KRAV-märkta fisk- och skaldjursprodukter, säger Jens Ulvås.

Den kulturhistoriska utställningen kring det biologiskt präglade ämnet riktar sig både till allmänheten, från tio år och uppåt, och till skolor, och varje onsdagskväll är det aktiviteter på museet och alla föredrag teckentolkas.

Utställningen öppnar lördagen 27 september kl 13-15.

5576.jpg

60BA.jpg


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Göteborgs Stads kalendarium

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Genomgång av totalekonomin för Projekt Skeppsbron, utredning av hur av hur avtalet om särskild anställningstrygghet kan avvecklas och central samordningsfunktion för omplacering och omställning var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdag 19 juni. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se sändningen från kommunfullmäktige 11 juni

Sändningen startar klockan 16 på tisdag 11 juni.

Stadsutveckling Göteborg

Upprustning Brunnsparken

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling