Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Levande historia

[Publicerad 2002-04-09]

Skälltorpsskolan satsar stort på temadag om demokrati

Samtliga elever i årskurs nio på Skälltorpsskolan i Backa deltar på onsdagen i en temadag om demokrati och mot rasism och främlingsfientlighet. Skolan satsar stort. Bland annat deltar Abraham Frischer som överlevt koncentrationslägret Auschwitz och kommunfullmäktigeledamoten Lena Malm. Initiativtagaren och läraren Suzann Angelmo anser att det är oerhört viktigt att informera niondeklassarna innan de slutar grundskolan eftersom alla inte längre läser historia på gymnasiet.

– Historia är inte längre ett kärnämne på gymnasiet. Därför är det risk att många elever inte får lära sig vad som hände under förintelsen, säger Suzann Angelmo, so-lärare på Skälltorpsskolan.

– Det är ju viktigt att eleverna blir upplysta. Det ska givetvis få tycka vad de vill. Men det är viktigt att de baserar det på fakta, säger Suzann Angelmo.

Alla nior

Det är samtliga elever i årskurs nio på Skälltorpsskolan, 180 elever, som är inbjudna till heldagen om förintelsen. Under dagen berättar Abraham Frischer, överlevare från Auschwitz, om sina upplevelser. Eleverna får tillfälle att ställa frågor. Filmerna ”Right Wing extremism in Sweden” och ”Vittnesmålet” visas och upphovsmännen, tv-journalisterna Karl Axel Jansson och Ingemar Schmid, deltar i ett seminarium. På programmet finns också balettuppvisning.

– Många elever ifrågasätter om historien. Man måste hela tiden återerövra historien, inga sanningar är självklara längre, säger Suzann Angelmo.

Därför kommer också Frida Johansson-Metso, elev på Ingrid Segerstedts gymnasium, berättar om den resa till Auschwitz hon och hennes skolkamrater gjort tillsammans med Abraham Frischer.

Ansvarsfullt med information

Än så länge har det mest varit gymnasieskolor som haft information om förintelsen. Men Skälltorpsskolans initiativ välkomnas av Lennart Engström som arbetar med Levande Historia i Göteborg som är en bred satsning inom Göteborgs Stad för att öka toleransen mellan människor oavsett kulturell, religiös eller etnisk härkomst.

– Det är ansvarsfullt att ge eleverna informationen nu, innan de slutar grundskolan säger Lennart Engström.

Suzanne Angelmo anser inte att det inte finns några större problem med rasism på sin skola. Men hon har tidigare själv upplevt stora problem när hon var lärare på en skola i Skara. Där misstänktes en elev för nazistsympatier och det blev en mycket uppmärksammad och smärtsam tid innan det lugnade ner sig.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Göteborgs Stads kalendarium


Julmarknader, utställningar, läxhjälp och mycket mer – här hittar du aktiviteterna!

Se kommunfullmäktiges möte 10 december

Sändningen börjar kl 15 den 10 december.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Göteborgs Stads plan för ridsport och översyn av regler för att förenkla för företag är två av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 20 november. Läs kommunstyrelsens notiser här

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - goteborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling