Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Göteborgarnas hus

[Publicerad 2006-06-20]

Skårs Gård

Här huserade flera kända Göteborgsfamiljer Tvåvåningshuset i Skårs allé gör inte särskilt mycket väsen av sig där det ligger lite inklämt vid den moderna villabebyggelsen, men förr var det här en fastighet där de betydande Göteborgsfamiljerna avlöste varandra: Coopman, Lagerström, Lyckholm och Wesslau var namn som ingav respekt.

Petter Coopman skänkte altartavlan som än idag hänger i Örgryte gamla kyrka och Wesslau, en av ägarna till Almedals fabriker, gjorde sig en känd som en man med ett ovanligt generöst hjärta.Köksspisen värdefull inredningsdetaljPå 1700-talet hörde Skår till Örgryte socken och bestod av två gårdar: Östergården och Västergården.Huset i Skårs allé var en del av Östergården och restes någon gång under 1700-talet. Oklart när.Vad man däremot säkert vet är att det byggts till och om under årens lopp. Ett trapptorn som byggdes under 1800-talet revs till exempel i samband med en restaurering 1954. Den timrade tvåvåningsbyggnaden är klätt med locklistpanel. Även timmerknutarna är inklädda och det branta taket täcks av tegel. Bottenvåningen har fyrdelade fönster medan den övre våningens fönster är sexdelade. Bland värdefulla inredningsdetaljer är kökets gamla spis en av de intressantaste. Herrgårdsmiljö i 1700-talets GöteborgTrots att flera ekonomibyggnader revs för ungefär 75 år sedan anses gården ha stort kulturhistoriskt värde. Anledningen är förstås att den är ett utmärkt exempel på hur en herrgårdsmiljö kunde ta sig ut i Göteborgs omgivningar på 1700-talet. Till det bidrar allén, den bevarade fruktträdgården och ett charmigt lusthus som byggts omgärdat av några träd nordväst om huvudbyggnaden.Än idag är större delen av huset privatbostad, medan cirka 100 kvadratmeter hyrs av Örgrytes stadsdelsförvaltning för barnomsorg.Text:Lars Hjertberg Foto:Hans WretlingLäs mer: Vårt Göteborg går husesyn när Higab fyller 40 årLäs fler artiklar om göteborgarnas hus >>


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Se sändningen från kommunfullmäktige 23 maj

Sändningen startar klockan 16 på torsdag 23 maj.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Detaljplan för bostäder och verksamheter i Pustervik, gemensamma riktlinjer för stadens avhopparverksamhet, detaljplan för Västlänkens station Korsvägen och åtgärder för att stärka arbetet mot sexuella trakasserier på Göteborgs Stads arbetsplatser var några av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 22 maj. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Göteborgs Stads kalendarium

Stadsutveckling Göteborg

Upprustning Brunnsparken

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling