Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Utbildning

[Publicerad 2016-09-27]

Skolbibliotek med Harry Potter-känsla i läktaren på anrik aula

Litteratur på läktarplats. Rektor Kristina Bergman Alme är jätteglad att nu kunna inviga Schillerskas nya skolbibliotek som är inrymt på läktaren till skolans anrika aula. Foto: Hilma Sandstedt

Gammalt möter nytt på Schillerska. Hallå där, Kristina Bergman Alme, rektor på Schillerska gymnasiet. I dag inviger ni ett nytt bibliotek i läktaren på aulan. Hur kommer det sig?

– Det är ett utrymme som mest har fungerat som förvaring för gamla lådor och böcker. När vi nu sedan en längre tid arbetar med att se över hur vi på bästa sätt kan använda vår otroligt vackra aula så föll det sig också naturligt att använda alla ytor. Läktaren är ingen liten yta. Det är 200 kvadratmeter som nu fått nytt liv.

Vad har hänt med det gamla biblioteket?
– Det gamla låg i tre skolsalar som vi nu kan använda för undervisning och som läsesal. Så nu har vi inte bara fått ett nytt otroligt fint bibliotek, utan också fler lokaler för undervisning.

Hur har renoveringen gått till?
– Det är ingen vanlig ombyggnation. Vi har jobbat på att ta tillvara den arkitektoniska kvaliteten som finns i huset och kombinerat det med moderna material. Det fantastiska taket har vi inte rört, det är kvar intakt. Vi har skalat ner den gamla trappstegslösningen till plant golv med heltäckningsmatta för att få ner ljudvolymen. Väggen ut mot aulan är i glas, så att rymden i rummet finns kvar. Inredningen, bord, bokhyllor och belysning är ny och vi har försökt få till lite Harry Potter-känsla.

Aulan har varit stängd några år. Varför det?
– Vi har tyvärr inte haft råd att ha den öppen. Det är en stor lokal som kostar mycket, ungefär en och en halv lärartjänst på ett år. Vi bestämde oss för att ta en tankepaus och fundera ordentligt på vad vi kan använda denna fina lokal till. Där är vi nu. Biblioteket på läktaren är ett första steg.

När kommer ni att börja använda aulan igen?
– Det kan jag inte svara på i dag. Vi är tillsammans med lokalförvaltningen och utbildningsförvaltningen mitt i det arbetet. Vi vill behålla känslan och de arkitektoniska värdena som finns i byggnaden och kombinera det med de behov som skolan har i dag. Målet är att den ska användas, exempelvis till samlingar, föreläsningar och teater.

Vad händer på invigningen?
– Utbildningsnämnden har möte på skolan i dag, så det blir ordförande Karin Pleijel som klipper bandet och håller tal. Sen är alla våra 1000 elever välkomna till vårt nya fina bibliotek. En nyhet kommer bland annat att vara högläsning varje fredag eftermiddag.

5828_2.jpg


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Översyn av Göteborgs Stads modell för föreningsbidrag och Göteborgsförslag om att ompröva Västlänken var två av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 21 augusti. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Göteborgs Stads kalendarium

Se sändningen från kommunfullmäktige 11 juni

Sändningen startar klockan 16 på tisdag 11 juni.

Stadsutveckling Göteborg

Upprustning Brunnsparken

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling