Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Kultur & fritid

[Publicerad 2019-09-20]

Spännande historia möter nutid i bok om Örgryte Torp

Lisa Landelius och Karolin Johanson som bor i Örgryte Torp tittar i boken tillsammans med husvärd Lennart Johansson och Cecilia von Elern från Bostads AB Poseidon. Foto: Mia Olsson Broander

Där staden möter Delsjön. Ett nytt bostadsområde på en plats med en spännande historia. I boken ”Örgryte Torp – Där staden möter Delsjön” som släpptes i går berättas bland annat om historien, personerna bakom gatunamnen, byggprojekten, husen och de som nu bor där.

Lars O. Carlsson har skrivit om områdets historia, bland annat den inflytelserika familjen Ekman som bodde i Stora Torp. Foto: Mia Olsson Broander

På några år har platsen där det tidigare radio- och tv-huset Synvillan låg vuxit fram ett helt nytt bostadsområde, Örgryte Torp. Här bor nu mer än 500 familjer, varav några också är med i den alldeles färska boken om området.

– Vi är flera bolag som tillsammans har byggt och utvecklat Örgryte Torp. Under arbetets gång föddes idén om att ge ut en bok om platsens spännande historia och den utveckling som nu pågår och som vi är en del av, berättar Elisabeth Jansson Forsberg som för Älvstranden Utveckling varit bokens huvudredaktör ihop med Mia Olsson Broander från Bostads AB Poseidon.

Rolig och spännande historia
I boken presenterar byggherrarna sina hus och några av dem som bor där. Det finns också en hel del rolig och spännande historia att berätta från området. Författaren Lars O Carlsson skriver om naturområdet kring Delsjön, gården Stora Torps inflytelserika olika ägare och inte minst några anekdoter från Synvillan – radio- och tv-huset som revs – och vars verksamhet har flyttat till Norra Älvstranden.

Synvillan har också en direkt koppling till gatunamnen i det nya bostadsområdet. De flesta är uppkallade efter kända personer som på något sätt haft med det tidigare radio- och tv-huset att göra. I boken presenteras dessa kulturpersonligheter, till exempel Kent Andersson, Sten-Åke Cederhök, Sonya Hedenbratt och Viveca Seldahl.

Ögon känsliga för grönt
– En annan som fått en gata uppkallad efter sig är sångerskan och kompositören Barbro Hörberg. Hon sjöng ju om ”ögon känsliga för grönt”, en visa som är klockren för Örgryte Torp med sin närhet till naturen i Delsjöområdet, säger Lars O. Carlsson.

Boken finns att köpa på bokmässan i monter B05:02 och på webben, den kommer också att gå att låna på biblioteken.

– Det samlades över 500 personer på boksläppet vi hade i Örgryte Torp i går, så intresset är stort. Hushållen och förskolan i området får varsitt exemplar, men boken är till för alla som vill lära mer om Göteborgs historia och stadsutveckling, säger Mia Olsson Broander.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Göteborgs Stads plan mot hedersrelaterat våld och förtryck, Göteborgsförslag om löpande redovisning av Västlänkens kostnader, finansiering av Slottsskogsobservatoriet 2019 och färdplan för avveckling av Rosenlundsverket var några av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 9 oktober. Läs kommunstyrelsens notiser här

Se sändningen från kommunfullmäktige 12 september

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling