Som vi alla vet firas nyårsafton den 31 december nästan överallt i världen. Men det finns undantag - i Iran och bland kurder firar man sitt nyår den 21 mars varje år.

Nyåret heter på persiska No´Roz och betyder ny dag. Denna väldigt speciella dag firas bland annat på grund av vårdagjämningen, vilket är ett sätt att sätt att hälsa våren välkommen.

Gamla, unga, stora som små tar på sig fina kläder, lagar och äter god mat och har roligt tillsammans. De träffas under ett tak och skapar minnen tillsammans.

2500 år gammal tradition

Den här traditionen är mer än 2500 år gammal och firandet håller på i 13 dagar.
Precis som svenskar har iranier också ett slags julbord. Skillnaden är att det persiska julbordet inte enbart består av mat.

Man brukar ha en stor duk antingen på golvet eller på bordet. På duken ska det finnas sju saker som börjar på bokstaven S i det persiska alfabetet.

Dessa sju saker är oftast valfria men man brukar säga att de traditionella sakerna är äpple, vinäger, hyacint, mynt, vitlök, klocka och en spegel.

Guldfisk en glädjesymbol

Två andra viktiga saker är det odlade gräset och guldfisken som är två symboler. Guldfisken symboliserar det nya året och glädjen.

Det finns en myt om att just i det ögonblick då det nya året faller in, vänder sig fisken snabbt och tillbaka igen. Detta är ju inte bevisat men det sägs att det är så det är.

En anan stor tradition är att alla iranier samlas ute någonstans. För det mesta brukar det vara i Hammarkullen. Där de tänder små brasor för de små barnen och litet större för de äldre. Sedan hoppar alla över brasorna.

Carol Koussa
http://www.munkeback.educ.goteborg.se/
F66.jpg