Det är svårt att vara ung. Det är många saker man funderar på. Det finns tusentals frågor som flyger igenom huvudet varje dag. Att leva i ett land som är fyllt av fördomar mot ens folkslag måste ge mer än tusen frågor till.

Jag träffade Gino som är arton år och har zigenskt påbrå. Frågar någon var han är från så säger han det, men inte annars. Förr brukade han inte berätta om sitt ursprung för någon. Han skämdes lite över det dåliga ryktet som zigenare har.

Ginos lillasyster Ninni, som är tretton år accepterar sitt ursprung. Deras pappa har lärt henne att det inte är något att skämmas för.

– Det är en mycket speciell folkgrupp, säger hon och skiner upp som en sol.

Ninni säger att de inte lever som en vanlig familj utan att de lever ett dubbelliv. Det beror på i vilken situation man hamnar i och med vem.

Igenkänd

Att man känner igen någon av sitt eget slag verkar vara en självklarhet för honom. Han berättar om när han var mindre och var på ett disco. Bredvid honom satt det en kille. Ginos första tanke var att den killen säkert var zigenare.

När han reste sig upp och skulle gå därifrån knackade killen honom på axeln och frågade om han var zigenare.

– En zebra känner igen en zebra, säger han och skrattar.

Ginos familj är svenska zigenare och de har alltid bott här. Hans mor- och farföräldrar levde som typiska zigenare när de var yngre. Både hans mamma och pappa pratar romanes. Gino och hans äldre bror har aldrig fått lära sig det, men Ninni talar språket.

Det finns zigenare som gifter bort sina barn. På bröllop händer det att pappor frågar flickor om de vill gifta sig med deras söner. Det har hänt Ninni men hon är inte orolig för föräldrarna skulle aldrig gifta bort henne.

Ninni tycker att hon har bättre kontakt med släkten än vad hennes bröder har. Hon tycker att det är viktigt att ta vara på den tid som man har med familjen. Hon tycker att det hör till att man vet lite om sitt ursprung.

Deras familj bytte efternamn för ca tio år sedan för att komma längre ifrån det dåliga rykte som zigenare har. Deras mamma och pappa ville göra det både för sin egen skull och för barnens.

Fler är ordningsamma

Zigenare har ingen barndom förklarar Gino för mig. De föds vuxna och redan före 12 års ålder börjar föräldrarna klä sina barn i kostym. Barnen lär sig att bli vuxna mycket tidigare än vad svenska barn gör.

Barnen i familjerna blir otroligt bortskämda. Ninni lägger till att de uppfostrar sina barn väldigt väl. Barnen lär sig vett och etikett från första början.

– Många zigenare är pengahungriga och de lär sina barn tidigt att tjäna pengar, påstår Gino. De vill ha mycket pengar för att kunna leva gott och försörja sin familj.

Det håller inte Ninni med om.

Hon tycker att det är en självklarhet att alla människor vill tjäna pengar. Deras pappa sålde sin första bil när han var nio år, berättar Gino. Ninni tycker att man kan rangordna zigenare på två sätt.

Det finns de som gör fel men det finns fler som är ordningsamma. Många av dem som har dåligt rykte vet inte något bättre. De har blivit kallade för tjuvar sedan urminnes tider. Får man höra det tillräckligt många gånger, så blir man lätt en tjuv.

Jag lägger märke till att de båda använder uttrycket ”typiska zigenare” ganska mycket. Så jag frågade hur Gino ser en typisk zigenare. En typisk zigenare bryr sig om pengar, familjen och mat. Männen är tjocka och glada och de har ofta skägg eller mustasch. De kan verka lite hårdhänta i sitt sätt men de är även mycket kärleksfulla och generösa.

Ninni är övertygad om att det temperamentsfulla sättet ligger i blodet.
Skillnaden mellan män och kvinnor är tydlig. Kvinnorna lagar mat, städar och tar hand om barnen. Medan männen jobbar och försörjer familjen.

”Jag får knappt använda läppglans”

– Min pappa uppfostrar mig till att det är så min kvinna ska vara, säger Gino.

Men han lägger snabbt till att det inte är så han själv ser på saken. Men deras pappa lär även Ninni hur hennes man ska vara och att hon aldrig ska låta en man trycka ner henne. Själv tror hon att hennes pappa inte skulle gilla om hon gifte sig med en zigenare.

Han tycker att det är så mycket hon inte skulle kunna göra då. Ninni skulle inte kunna leva sitt eget liv.

– Alla i familjen är väldigt överbeskyddande och rädda om mig. Jag får knappt använda läppglans för Gino, säger hon och skrattar.

Många zigenare har fastnat i 70-talet när det gäller många saker. Bröllopen firas på ett gammaldags sätt. Ninni berättar att när de ska gå på bröllop så blir de uppmanade att inte titta på någon.
Även begravningar och dop är likadana. Det är stor skillnad mot hur svenskar gör vid sådana ceremonier. Det finns några saker som zigenare alltid gör när de träffas under sådana omständigheter.

– De gråter, de dricker, de slåss, sedan blir de vänner och dricker igen.

De uttrycker sina känslor hela tiden, det är mycket tårar men även mycket skratt.
Gino tror att de största fördomarna folk har om zigenare är att de stjäl och är oärliga. Han säger också att han kan förstå varför dessa fördomar finns.

Men han vill att människor ska förstå att det finns olika människor av alla folkgrupper. Ninni menar att det finns zigenare som lever upp till det dåliga ryktet men att det är mycket olika från person till person.

– Men vi är absolut inga traditionella zigenare, säger de båda avslutningsvis.

Frida Johnsson

http://www.munkeback.educ.goteborg.se/

20A8.jpg