Jonas Åker Zeander, projektledare på trafikkontoret, har bland annat arbetat med lånecyklarna Styr&Ställ: Jag blir mer och mer övertygad om att en stad som är bra att cykla i också är en bra stad att leva i. Våra lånecyklar blev snabbt populära och används mycket. Plötsligt syns många fler cyklar som tillåts ta plats i gaturummet. En viktig signal som kan locka nya cyklister.
Jag jobbar mycket med att ta reda på vilka som cyklar, vilka deras behov är och hur vi kan nå nya målgrupper. Alla ursäkter för att inte cykla tog vi upp i en skämtsam kampanj som fick mycket uppmärksamhet. Det stämmer inte att folk som cyklar är miljömuppar eller fattiga. De är oftast välutbildade och högavlönade. Och viktigaste skälet är inte miljön utan att det är snabbt och smidigt. Sedan kommer motion och hälsa som en bonus.
Jag kan bli avundsjuk på Holland och Danmark, där är det så enkelt att cykla. Det sägs att de har en speciell cykelkultur, som om den växt fram underifrån. Men faktum är att det blivit så tack vare politiska beslut ända sedan 50-talet, medvetna beslut om att göra det lättare för cyklarna och svårare för bilarna.
Målet med mitt arbete är att det ska vara lätt att cykla i Göteborg. Vi vill inte att folk ska bli cykelfanatiker, men att de gör medvetna val, inte tar bilen av gammal vana.
• Förra året gjordes cirka 105.000 cykelresor per dygn i Göteborg, cirka tio procent av alla resor i staden.
• Om alla som kör bil i Göteborg väljer bort en enda bilresa i veckan, minskar utsläppen och trängseln med tio procent.