227 idéer för ett bättre klimat! Så många klimattips fanns i klimatbrevlådan när den efter 100 dagar stängde locket den 12 mars. Tack för alla goda idéer!

Sen den 4 december har 81 personer skickat sina bästa tips på hur vi kan minska vår klimatpåverkan. Nu skickas idéerna vidare till de förvaltningar, bolag och funktioner i staden som de berör. Flera klimattips används också som inspiration till över 900 elever i satsningen KLIMATET – Du gör skillnad! på Universeum.

Klimattipsen som kommit in rör allt från vardagens verklighet till väldiga världsproblem. Någon tipsar om tvättbara tvättlappar i skumplast och önskar en komposterbar innerblöja. Många vill se satsningar på kollektivtrafiken med tätare turer, fler linjer och framför allt lägre priser – helst ska kollektivtrafiken vara gratis! Många är också de som vill se förbättringar för gångare och cyklister, exempelvis i form av bättre belysning, snöröjning på cykelbanor och cykelställ med tak och fastlåsningsstolpar.

Andra tipsar om en klimatvänligare kost. Flera vill se mer närodlat på matborden, mer vegetariska livsmedel, ekologisk skolmat och små butiker i bostadsområden framför stormarknader utanför stan. Idéerna kring hur vi kan spara energi är också många. Undvik stand by på tekniken hemma, släck ner varannan lampa på de stora trafiklederna, installera värmepumpar eller fjärrvärme i byggnader och låt dem som tränar på gymmen alstra el på träningsmaskinerna istället för att förbruka den.

Den som är nyfiken på klimattipsen kan se dem alla under Kulturkalaset i augusti och på miljömässan i Nordstan i höst. Där kommer alla inkomna idéer presenteras för att inspirera fler att minska sin klimatpåverkan! Kom ihåg att det är i vardagen världen förändras.en.

Läs Klimatnotiserna här