Utgivningen av hushållsmagasinet Vårt Göteborg har upphört enligt beslut av kommunfullmäktige 2018-05-17. Här nedan kan du läsa de nummer som gavs ut mellan 2014 och 2018.


Läs Magasinet Vårt Göteborg nr 1 2018 här

Så laddar Göteborgs Stad inför EuroPride i augusti, Uppladdningen består bland annat av öppna seminarier och föreläsningar. Vårt Göteborg besökte Transammansdagen och har intervjuat Sebastian, som föddes som flicka men idag är registrerad som man.I juni anländer de sju båtarna i Volvo Ocean Race till Göteborg för ett sista hamnstopp inför den avslutande etappen mot Haag. I åtta dagar blir det seglingstävlingar, konserter, utställningar och prova-på aktiviteter i Frihamnen. Samtidigt visar Göteborgs Stad upp hur staden växer. Du kan också tävla om exklusiva platser på segelfartyget Gladan, och därmed se starten inför sista etappen från första parkett.Göteborg växer och utvecklas.

Vi berättar om tre projekt i olika delar av stan, bland annat det nya kulturhuset i Bergsjön, med före- och efterbilder. Maliha Mohammad är serviceassistent, en helt ny befattning inom Göteborgs Stad. Sedan hon började på Uggledals äldreboende har tid frigjorts för hennes kollegor undersköterskorna. Läs om hur satsningen på serviceassistenter kan bidra till en bättre vardag för äldre och avlasta undersköterskor i äldreomsorgen.Räkna med att det kommer att bli stökigt när staden gör sitt största utvecklingssprång i modern tid och 150 000 nya göteborgare ska få plats. I detta nummer av Vårt Göteborg får du tips på hur du får rätt information och själv kan planera dina resor i kollektivtrafiken, på cykel, bakom ratten eller till fots.

 

Läs Magasinet Vårt Göteborg nr 4 2017 här

Valfrihet i hemtjänsten, Göteborgsindustrin på högvarv, krisberedskapen i Göteborg, bygget av Västlänken och Bokstartsprojektet för små barn. I mötesserien Strategisk näringslivsdialog där näringslivet, kommunstyrelsens arbetsutskott, Chalmers, Göteborgs universitet och Göteborgs Stad samtalar om gemensamma utmaningar och möjligheter, till exempel när det gäller fordonsindustrins behov av olika kompetenser. Vårt Göteborg har träffat några av nyckelpersonerna.

Behöver du ett strykjärn, en lödkolv eller en stavmixer? Kanske kan du då låna istället för att köpa. Genom att dela på prylarna sparar du pengar och plats, läs om Agdas Taji som lånar symaskinen på biblioteket tack vare Göteborgs Stads pilotprojekt Dela mera. Läs också om genusvetaren Berit Larsson som laddar för Europride nästa år och hur kollektivtrafiken ska växa i Göteborgsregionen de kommande åren fram till 2035. Läs om detta och mycket mer i nya numret av magasinet Vårt Göteborg som delas ut till alla hushåll i Göteborg onsdag 6 december.

 

 

Läs Magasinet Vårt Göteborg nr 3 2017 här

I höst ska miljövillkoren för Västlänkenbygget prövas i mark- och miljödomstolen. Parallellt fortsätter arbetet med att förbereda träden för flytt och i slutet av oktober kan de första träden börja flyttas, i så fall vid Centralen och Kvarnberget. Träden i Haga flyttas sannolikt först under 2018. Barbara Lindell från Tädplan och Patrik Höstmad från Yimby är båda engagerade i Göteborgs Stads utveckling. Läs intervjun med dem i nya numret av magasinet Vårt Göteborg.

Under senhösten ska hundra familjer börja testköra bilar med självkörande teknologi – på en fem mil lång slinga som går mellan Frölunda-Mölndal-Hisingen. På sikt öppnar självkörande bilar för smartare parkering, som tar mindre plats i anspråk. Just nu slår bostadsbyggandet rekord i Göteborg. Bostad 2021 är en satsning på att snabbt få fram 7000 extra bostäder, tack vare ett unikt samarbete mellan Göteborgs Stad och näringslivet.

Läs också om Sabrine som fick hjälp av närvaroteam att klara av skolan och om Yamen från Syrien som praktiserar på Bostadsbolaget. I år firar Finland hundra år och Sverigefinska rådet har många aktiviteter på gång. Och du som ska väja till gymnasiet – missa inte Future skills på Gymnasiedagarna. Här får du reda på var jobben finns i framtiden.

 

 

Läs Magasinet Vårt Göteborg nr 2 2017 här

Upptäck sommarstaden Göteborg! Här finns någonting för alla. I magasinet Vårt Göteborg får du många sköna tips på vad du kan göra när du hemestrar – gröna äventyr och utflykter, bad i havet eller mitt i stan, utställningar. musik och kultur. För dig som är ung, 6-15 år, finns massor med sommarlovsaktiviteter runt om i Göteborgs stadsdelar. Och i augusti väntar som vanligt kulturkalaset och i år blir det dessutom en stor hästfest mitt i stan!

Snart händer det mycket på Lindholmen. Nordens högsta byggnad, Karlavagnstornet, väntar på att få klartecken att börja byggas. Ytterligare fyra höga bostadshus planeras och tanken är att Lindholmen ska bli en stadsdel full med liv. Familjecentraler är på väg att byggas upp i alla stadsdelar i Göteborg. Här kan familjen få hjälp med allt som berör barnen – på ett och samma ställe. Familjecentraler är ett led i satsningen på att skapa ett mer jämlikt Göteborg. Är du en av alla dem som vårdar en anhörig i hemmet? Då kan du behöva få stöd och avlastning. Vänd dig till Göteborgs Stads anhörigkonsulenter, så får du veta vad du kan få hjälp med.

Möt väninnorna Eva-Karin och Birgitta, som länge vårdade sina män i hemmet. Göteborgs Stad arbetar vidare för att motverka oegentligheter och korruption. Visselblåsarfunktion, tydligare regler och utbildningar för styrelser är några exempel på vad som gjorts. Men viktigast av allt är att prata om värderingar och förhållningssätt.

 

Läs Magasinet Vårt Göteborg nr 1 2017 här

Ursäkta röran vi bygger om! Läs i nya numret av magasinet Vårt Göteborg om vad som händer vid Centralenområdet och hur du lättast kan ta dig fram under ombyggnadstiden. På onsdag 8 mars kan du ställa din egna frågor om Centralenområdet och om trafikplaneringen i stan. Chatta kl 13-14 på chatt.goteborg.se

Familjen Wikehult-Koucky har valt bort att ha en egen bil. Istället är de med i en bilpool och hyr bil när de ska på helgutflykter, annars cyklar de. Vilken biltyp är du? Gör testet i nya numret av magasinet Vårt Göteborg.Är du nyfiken på Göteborgs Stads äldsta historia? Missa inte stadsmuseets nya utställning Göteborgs födelse. Här kan du själv uppleva 1600-talets Göteborg med hjälp av modern datateknik. Kolla in staden i VR-glasögon, virtual reality. Premiär 11 mars.

Och läs allt om hur Göteborgsförslaget fungerar. Här kan du enkelt lämna in förslag på sådant som du tycker att Göteborgs Stad bör göra. RÄTTELSE: Kalendariet sid 22: Entréavgift på Tove Jansson-utställningen är 80 kr (ingår alltså ej i musernas årskort). Fri entré för alla under 25 år.

 

 

Läs Magasinet Vårt Göteborg nr 4 2016 här

Göteborg ska bli bästa storstaden för företagare. Staden arbetar nu med att förenkla och ge snabbare service till företagen. Läs om vad krögaren, handlaren och storföretaget tycker om företagsklimatet i staden.Anna-Maria Chitic gick arbetslös och hade bara haft tillfälliga jobb när hon fick chansen att delta i en riktad utbildningsinsats. Nu har hon fast jobb på Volvo Cars.

Läs mer om satsningarna för att minska behovet av försörjningsstöd i Vårt Göteborgs nätupplaga:
Skräddarsydda jobb minskar behovet av försörjningsstöd [2016-12-07]
Jobbhörnet i Angered ger hjälp inom 48 timmar [2016-12-07]

Torslandaskolan är en av de skolor som tagit emot fler nyanlända elever än tidigare. Ali Hussein är en av dem. Han trivs bra och pluggar hårt för att få bra betyg. Artscape är en av världens största gatukonstutställning. Åk på konstrunda bland Göteborgs tio stadsdelar och titta på konstverken som pryder husväggarna.

Läs också om byggboomen i Angered och om hur arbetet med tillfälliga bostäder för nyanlända går vidare. Fastighetskontoret och Boplats Göteborg vädjar om din hjälp: har du ett rum att hyra ut eller kanske en del av bostaden?

 

Läs Magasinet Vårt Göteborg nr 3 2016 här

För stans alla niondeklassare är det dags att börja tänka på gymnasievalet. I nya numret av Vårt Göteborg får du tips och råd. Nu ska allmännyttan växla upp och bygga 1400 bostäder per år – en fyrdubbling jämfört med tidigare bostadsproduktion.

Nya detaljplanen för området kring Västlänkens station Haga är klar – var med och tyck till!Läs också om stadens tillgänglighetsarbete – staden ska funka för alla, om vikten av högläsning för barn och hur hemlöse Amir fick en bostad via stadens satsning Bostad först.

 

 

 

 

Läs Magasinet Vårt Göteborg nr 2 2016 här

Läs om digitala läromedel i skolan ställer invanda lektionsmönster på ända. På Nordlyckeskolan har det omvända klassrummet ökat elevernas lust att lära och

förbättrat resultaten.

Läs också om Mehrane Ghasemi som gick utan arbete i åtta år, men fick chans till ett jobb när Hammarkulleskolan skulle byggas om – tack vare social upphandling. Bland övrigt innehåll: Kulturskolan slår rekord, Gamlestaden byter skepnad och vad skärgården har att erbjuda.

Nytt för i sommar är att du kan ta färjan till södra skärgården direkt från Stenpirens resecentrum. Rättelse sidan 9: Korrekta uppgifter om Positivparken ska vara: Närmaste hållplats Frölunda torg eller Positivgatan. Tel: 031-366 04 80

 

 

Läs Magasinet Vårt Göteborg nr 1 2016 här

Hamid och Jawad var två av de många ensamkommande ungdomar som kom till Göteborg i höstas. De har fått en ny familj, börjat skolan och kommit in i lokala fotbollslaget. Läs om deras resa in i det nya landet.

Måndag 7 mars kl 13-14 kan du chatta med företrädare för staden om flyktingmottagandet. Hur löser staden bostäder och skolplaster till alla? Med en ny rektor vid rodret har kulturen och arbetssättet på Gårdstensskolan förändrats. I dag handhälsar eleverna och läraren inför varje lektion och det är inne att plugga för bra betyg. Ungdomar på gymnasiet känner ofta av stress och oro. Ungdomsmottagningarnas stresskurser är en hjälp att hantera vardagen bättre.

Vi berättar också om de stora utvecklingsplanerna för Västra Frölunda, om Göteborgs Stads tuffa miljömål och om nya Korsvägen. Dessutom – följ med in bakom kulisserna på Stadsteatern och spana guiden över motionsloppen.

 

 

Läs Magasinet Vårt Göteborg nr 3 2015 här

Hur står det till med Göteborgsleran – går det verkligen att bygga en tågtunnel under stan? Träffa geologerna som jobbar med Västlänken.

Stadsdelen Backa Röd var illa ute för några år sedan, men utvecklingen har vänt till det bättre. Ett av Poseidons lyckade projekt i området heter Backa Kvinnokraft.

Läs om Attraktiv hemtjänst som är en av de större reformerna på länge i Göteborg, vad tycker undersköterskan Ann och hemtjänsttagaren Peder om det nya arbetssättet?Läs också om vad staden gör för tiggarna, hur skolan jobbar för att förhindra skolk och om förskolan som plockar bort miljöfarliga prylar.

Och träffa tre tongivande Göteborgsmusiker, som minns och samtalar om Göteborgs musikscen. I november invigs en stor musikhistorisk utställning på Stadsmuseet.På tisdag 20 oktober kan du chatta om hemtjänsten, kl 15-16 på chatt.goteborg.se

 

 

Läs Magasinet Vårt Göteborg nr 2 2015 här

Stadsträdgårdsmästare Helena Bjarnegård berättar om hur hon vill få Göteborg att grönska, bland annat genom satsningar på fler lekplatser och parker. Läs också om hur stadsmuseet tänker kring att den gamla stadsmuren påverkas av Västlänkenbygget och hur det kan ge möjligheter att visa upp stadens äldsta historia.

Efter skottlossningarna tar Trygg i Västra Hisingen krafttag mot våld och otrygghet. Läs reportaget från Biskopsgården. Läs också om den franska bulldoggen Sophie som är Askim-Frölunda-Högsbos första vårdhund. I tidningen hittar du förstås allt om den stora segelfesten när Volvo Ocean Race-båtarna går i mål. Veckan efter midsommar bjuder på en massa aktiviteter för alla åldrar i Frihamnen. Passa på att besöka Göteborgs Stads paviljong och ta del av hur Göteborg växer och utvecklas. Fri entré till allt!Chatta om den gröna staden

På måndag 15 juni kan du chatta med Helena Bjarnegård och hennes kollega Lena Jakobsson om den gröna staden. Vad betyder det att Göteborg ska bli en grön och nära storstad? Helena Bjarnegård, stadsträdgårdsmästare och Lena Jacobsson på park- och naturförvaltningen svarar på göteborgarnas frågor. Chatten pågår klockan 11-12 på chatt.goteborg.se.

 

Läs Magasinet Vårt Göteborg nr 1 2015 här

Läs om kompisarna Oscar och Ashrafian som umgås och hittar på roliga saker trots att de inte tala samma språk, tack vare Kärraungdomars fadderverksamhet för ensamkommande flyktingbarn. Och läs om hur staden jobbar med att säkra framkomligheten i stan när bland annat Västlänken och nya Hisingsbron ska byggas.

I magasinet berättar vi också om de spännande saker kommer att hända i Frihamnen när seglingstävlingen Volvo Ocean Race går i mål i slutet av juni. Och trollkarlen Carl-Einar Häckner berättar vilka tre saker han tycker är bäst med Göteborg, och en sak han tycker kan bli bättre. Du kan också lära dig mer om hur Göteborg växer och var nya bostäder och stadsdelar ska byggas. På måndag 16 mars kan du chatta om bostadsbyggandet, bland annat med stadsarkitekten Björn Siesjö.

Vinn biljetter till In-Port Race 27 juni
Tävla om en plats på en åskådarbåt under In-Port Race lördag 27 juni. Vårt Göteborg har åtta platser ombord som vi nu erbjuder våra läsare. Fråga: Frihamnen består av tre pirar. Vad heter de? Mejla rätt svar till: tavling@vartgoteborg.se. Lämna en motivering till varför just du ska vinna en biljett, och glöm inte kontaktuppgifter. Senast den 11 maj vill vi ha svaren. Vinnarna presenteras på www.vartgoteborg.se. Ev vinstskatt betalas av vinnaren.

 

Läs Magasinet Vårt Göteborg nr 2 2014 här

Läs om försöket med Food trucks, om hur Göteborgs Stad arbetar med att minska de sociala klyftorna och om hur skolorna jobbar för att öka läsförståelsen. Och hur fortskrider arbetet med Västlänken? Läs frågor och svar från Göteborgs Stads projektledare Karin Holmström.

Bland det övriga innehållet finns också tio handfasta tips om hur du kan bli mer klimatsmart. Och häng med på en promenad på Lindholmen, där Lindholmsbon Maria Grahn samtalar med arkitekten Anders Svensson från stadsbyggnadskontoret om nya Älvstaden och planerna på en skyskrapa.

Chatta om Västlänken på tisdag 16 december!
Vad är Västlänken egentligen? Vilken nytta ger den mig som göteborgare? Hur påverkas stan? Vad kostar den? Ställ dina frågor till experterna. Karin Holmström, Göteborgs Stads projektchef, och Bo Larsson, projektchef på Trafikverket, svarar på frågor. Chatten pågår mellan klockan 14 och 15.

 

 

Läs Magasinet Vårt Göteborg nr 1 2014 här

Möt kocken Britt-Inger Andersson som lagar ekologisk mat på förskolan Tellusgatan i Bergsjön.

Läs om hur Göteborg ska fira 400-årsjubileet 2021. Stadsarkitekt Björn Siesjö berättar om visionen för Göteborg som en nära storstad.

Läs också om att Göteborg är en förebild för övriga Europa när det gäller fjärrvärme och energieffektivisering och hur en av världens modernaste busslinjer kommer att bli verklighet i Göteborg redan nästa sommar.