En mördare har varit aktiv i många år. En mördare som har tagit livet av otroligt många människor. Mördaren är alkoholen.

Varje år dör mellan 5.000 och 7.000 människor på grund av sjukdomar eller skador som orsakats av alkohol. Dödligheten har ökat och speciellt i de yngre åldersgrupperna. Alla de som dör på grund av alkohol är inte alkoholister utan de anses vara skötsamma och har jobb.

Med begreppet alkoholist menar man att någon har ett alkoholberoende. Det är ett sjukligt tillstånd och i den västliga världen är det många som lider av det. Men det är inte bara socialt utslagna personer som drabbas av detta beroende utan även yrkesverksamma personer med ett bra familjeliv.

Kan drabba alla

Det finns inget som tyder på att det skulle finnas större risk att bli alkoholist med någon speciell personlighetstyp. Det är något som kan drabba alla.

Alkoholmängden som en människa klarar av varierar från person till person, därför kan ingen gräns sättas. En alkoholist har svårt att kontrollera sin alkoholkonsumtion och riskerar att skada sin kropp och hälsa allvarligt.

Det finns många studier som visar att måttlig alkoholkonsumtion minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom bland äldre. Men det finns även andra studier som säger emot detta. Därför ska du tänka på alla de skador som alkoholen kan ge. Det finns många olika skador som du kan få, varav några av de vanligaste är lever- och hjärnskador.

Cellerna skadas

Levern är det organ i kroppen som gör att alkoholen förbränns och försvinner ur kroppen. Eftersom det tar väldigt lång tid för levern att göra sig av med alkohol kan den bli svullen och öm efter några dagars alkoholdrickande, vilket gör att cellerna skadas och fungerar sämre.

I hjärnan kan du efter några år av drickande få problem med närminnet och få minnesluckor. Fast det måste påpekas att alkoholen inte bara skadar hjärnan och levern utan bryter ner hela kroppen.

Var försiktig!

Det är väldigt viktigt att du tänker på att inte dricka i samband med trafik på land eller vatten. 20–30 procent av alla de som dör i trafiken och 80 procent (!) av alla som drunknar har alkohol i blodet.

Andra situationer där alkohol kan leda till en dödlig utgång är under graviditeten då risken för att fostret skadas är stor.

Du ska heller inte blanda alkohol med tabletter. Om du kombinerar sömntabletter, lugnande mediciner eller droger med alkohol kan du få svåra förgiftningsskador och hamna i djup medvetslöshet och i värsta fall till och med dö. Drickandet av alkohol har en flerhundraårig tradition och alkohol förknippas med fest och avkoppling men ibland kan det gå fel.

Det är väldigt viktigt att du är försiktig med hur mycket du dricker annars kan det få förödande konsekvenser och då har mördaren slagit till igen.

”Lycka är något man väljer”

När My var 12 år prövade hon droger för första gången. – Jag minns när jag var 6 år gammal och jag var ute med min cykel. Då önskade jag att jag kunde bli vuxen så att jag också skulle få börja ta droger.

När My bara var några veckor gammal fick hennes mamma en moderspsykos och lämnade henne med sin pappa som åkte in och ut från fängelse.

– Jag kommer ifrån en missbrukar familj, båda mina föräldrar går på droger och har gjort det under hela min uppväxt. Jag var 12 år när en kompis storebror erbjöd mig min första joint som jag tackade och tog emot. Sedan dess har jag gått på droger fram tills nu.

Injicerat och rökt

My var vad man kallar en så kallad ”blandmissbrukare” redan vid 14 års ålder. Hon har tagit alla möjliga droger som hasch, rohypnol, kokain, heroin, ecstasy, LSD, piller och inte minst amfetamin. Hon har både injicerat och rökt dessa droger.

– Killen som gav mig amfetamin första gången sa ”ta det här så kommer du närmare Gud”. Man är ingen när man tar droger. Det är som om någon annan tar över, man är inte längre sig själv.

Tog en överdos

My slarvade med skolan från det att hon började med droger. Efter några stölder och inbrott tog socialen henne. Sedan bodde hon på olika behandlingshem i fyra år.

Men det hjälpte inte alltid och hon gjorde en rad olika rymningsförsök. My har även fått överdos och snedtändning. Hon hörde röster och såg syner sex månader efteråt.

Återfall är svårt

Vad som fick henne motiverad att sluta är bland annat pojkvännen Anders. My har fått återfall ett par gånger och det är väldigt svårt, säger hon, när man får krämpor i hela kroppen.

– Man kräks och mår både psykiskt och fysiskt dåligt.

Mår bra i dag

– För tillfället mår jag bra och ska göra allt för att det ska kunna funka mellan mig och Anders. Jag har varit ren i över ett år och jag känner att äntligen får jag leva.

– Det känns som att jag har blivit berövad hela min barndom. Jag vill inte skylla det på mina föräldrar, de är underbara människor som hamnade snett från början. Min mamma har jag kontakt med nu men det är inte som vanliga moder-dotterförhållanden.

”Droger inte att leka med”

Idag bor mamman på ett hem för missbrukare med Mys ena lillebror. Den andre lillebrodern är från pappas sida och han bor med honom.

– Men jag har lärt mig att man aldrig kan fly från sina problem. Droger är inget att leka med. Har haft många kompisar som har dött. Jag har haft tur som har klarat mig. Och dessutom tror jag att lycka är något man väljer.

Hoda Jabbari
Munkebäcksgymnasiet

Fotnot:
My och Anders är fingerade namn.