Gun och Nils Zachrisson och Liisa Hiltonen, hyresgäster Gårdstensbostäder: Våren är deras bästa tid i växthuset. Liisa, som inte kan vara utan penséer, petar ner de första fröna i jorden i februari. Några veckor senare är även Nils i gång. Frösådder är deras grej. Varje år drabbas de av samma iver, förväntan och förundran.
Frönas förvandlingsnummer fascinerar – från pyttesmå hjärtblad till stora, frodiga plantor på bara några månader. Flera gånger om dagen tar de vägen förbi växthuset för att titta till sina småttingar. Pysslar om, vattnar och ger näring. Snart krävs större livsutrymme och de små späda plantorna flyttas; försiktigt, försiktigt så inte de tunna vita rottrådarna går av. Blomsterlöften i överflöd – fuchsia, tagetes, dahlia, rosenskära och flitiga lisa.
På försommaren är det dags att plantera ut i krukorna på gården, uteplatserna och lantstället. Men tomat- och gurkplantorna får stå kvar och binds upp med snören från taket. Heta sensommardagar känns den fuktiga värmen i växthuset tropisk. Då slår Guns skördepassion till. Förmögen på solvarma tomater delar hon mer än gärna med sig. I november, när de allra flesta sommarblommor gett upp, äter de fortfarande egna tomater. Liisa och Nils samlar och byter frön. Till nästa vår.
• Växthuset på Aspgården ligger i det första solhusområdet i västra Gårdsten. Förutom att växthuset ger hyresgästerna odlingsmöjligheter fungerar det som en mötesplats. I direkt anslutning finns tvättstugor, gemensamma lokaler och en kompostmaskin som förvandlar hushållsavfall till jord. Ytterligare två växthus finns på intilliggande Ekgården och Syrengården.
• När området renoverades 1998-2000 valde Gårdstensbostäder att satsa på energieffektivisering. Bland annat installerades solfångare på taken som förser lägenheterna med varmvatten. Balkonger glasades in och lägenheterna fick individuell mätning av värme och el samt varmt och kallt vatten. Solhusen har fått flera utmärkelser genom åren, bland annat FN:s bostadsorgans pris World Habitat Award 2005.