Här nedan rapporterar Vårt Göteborg fortlöpande om ljusbränder som räddningstjänsten i Storgöteborg ryckt ut till fram till fjärde advent. Senaste branden överst.

2 januari kl 15:19
Larm från ett boende på Bassänggatan vid Alelyckan. Någon har glömt mat på spisen och rökutvecklingen utlöser automatlarmet. Alla har utrymt vid räddningstjänstens ankomst. Räddningstjänsten kontrollerar och ventilerar.

29 december kl 15:01
Grannen till en villa på Stämånavägen i Lerum larmar om att man ser eldslågor i köket. När räddningstjänsten kommer till platsen ser man att det brinner på köksbordet och bryter sig in via dörren och släcker branden. Ingen är hemma. Branden har orsakats av ett levande ljus. Fungerande brandvarnare fanns.

27 december kl 07:22
Vårt Göteborg följer ljus- och köksbränderna 2009
Grannar ringer in angående röklukt från lägenhet på Estlandsgatan. Räddningstjänsten bryter sig in i lägenheten och hittar lägenhetsinnehavaren sovande. Rökutveckling på grund av torrkokning. Brandvarnare saknas.

26 december kl 14:19
Ett glömt ljus på ett sängbord orsakar en mindre brand i ett rum i källaren på ett vårdboende på Lundvägen i Sävedalen. Inga personskador, däremot mindre rökskador i källaren. Personal har släckt branden med en filt och därefter försökt få ut boende. Räddningstjänsten kontrollerar och ventilerar.

21 december kl 16:57
Larm från grannar till en lägenhet på Miraallén på Lindholmen. Brandvarnaren tjuter och man känner brandlukt i svalen. När räddningstjänsten kommer till platsen reses stegen till våning två och man ser genom fönstret att det brinner i en ljusstake på köksbordet och en liten glödbrand i bordskivan. Räddningstjänsten tar sig in via ett fönster på balkongen och släcker branden samt ventilerar lägenhet och trapphus.

20 december kl 17:09
Larm om en eventuell köksbrand i en lägenhet på Sandeslätt i Hammarkullen. Räddningstjänsten konstaterar lukt av torrkokning i trapphuset och visas till lägenheten där spisen är påslagen och kärl med mat står på spisen. Rökutveckling i lägenheten. Kärlet flyttas från spisen som stängs av. Räddningstjänsten ventilerar med fläkt och öppna fönster.

15 december kl 03:21
Larm till räddningstjänsten om röklukt i trapphus på Öckerögatan. Det visar sig vara en torrkokning i en lägenhet. Räddningstjänsten ventilerar fastigheten med hjälp av en fläkt. Brandvarnare saknades i lägenheten.

En familj glömde ljusen efter frukost
14 december kl 15:12
En adventsljusstake har glömts efter frukost i en villa på Lindomevägen. Familjen kom hem vid tvåtiden och kände röklukt. Ljusstaken hade brunnit ner och antänt mossa, duk och kolat ett fanerat ekbord cirka 30×30 cm, för att sedan självslockna. Räddningstjänsten kom dit för kontroll efter brand, ingen risk för återantändning, rekommendationer om fortsatt ventilering.

13 december kl 12:41
Grannar såg lågor i fönstret på andra våningen i en villa på Kallkällegatan. Ingen var hemma, men grannarna hade nycklar och tog sig in och släckte en mindre brand på fönsterbrädan, orsakad av glömda levande ljus. De begränsade därmed en brand som kunde fått mycket större omfattning. Fungerande brandvarnare fanns i huset

13 december kl 16:41
En ljusstake med tända ljus hade lämnats kvar i en villa på Övre Östergårdsvägen i Jonsered då familjen åkt bort. Grannen tvärs över gatan uppmärksammade att det brann på köksbordet med höga lågor. De larmade och sprang över till huset och kunde konstatera att källardörren var upplåst, tog sig upp i köket och släckte branden. Ventilering var redan påbörjad när räddningstjänsten kom till platsen, så de kontrollerade endast med värmekamera och konstaterade att allt var ok.

11 december kl 20:50
I en lägenhet på Godvädersgatan startade en brand i en kastrull med olja. De boende försökte själva släcka med vatten, men slängde sedan ut kastrullen på balkongen. Fläkten och intilliggande skåp blev kraftigt nedsotade. Brandvarnare fanns men fungerade inte. Räddningstjänstens kontrollerade med värmekamera och ventilerade ut röken med fläktar.

6 december kl 19:30
Torrkokning
En villaägare på Hylternevägen i Lerum har glömt något på spisen med torrkokning som följd. Ingen brand men mycket rök som vädras ut av räddningstjänsten. Fungerande brandvarnare fanns.

6 december kl 14:07
En lägenhetsinnehavare på Oxhagsgatan glömmer en kastrull på spisen. Brand uppstår och släcks av räddningstjänstens rökdykare. Räddningstjänsten vädrar ur den kraftiga röken i lägenhet och trapphus och kontrollerar överskåp och fläkt/ventilation. Brandvarnare fanns.

6 december kl 11:19
Förmodad torrkokning i en lägenhet på Bergmansgatan i Mölndal. En granne ringer och larmar. När Räddningstjänsten kommer till platsen vädrar de ut lägenhet och trapphus. Brandvarnare saknas.

3 december kl 21:07
Allmänheten larmar om brand i ett bord inne på ett företag på Krokslätts parkgata i Mölndal. När räddningstjänsten kommer till platsen får man bryta upp en kraftig dörr för att komma in och släcka branden och ventilera ut den kraftiga röken med hjälp av fläktar. Branden har orsakats av ett glömt ljus. Lokalen har inget automatlarm.

3 december kl 01.36
Automatlarmet utlöses på ett vårdhem på Grimmeredsvägen. Någon har glömt stänga av spisen och en kastrull har kokat torrt. Räddningstjänsten vädrar och återställer automatlarmet.

2 december kl 15:30
Tillbud på Klintegårdsvägen i Partille. Av oklar anledning har samtliga plattor på spisen slagits på och orsakat brand. Branden upptäcks av ett barn på övervåningen som känt brandrök. Mamman släcker själv det mesta och bränner sig då på fingrarna. Omhändertas av ambulanspersonal. Räddningstjänsten kontrollerar att branden inte hade spridit sig till överskåp och ventilation.

1 december kl 07:23
En lägenhetsinnehavare på Barken Storegrunds gata i har glömt en kastrull med mat på spisen med torrkokning som följd. Rökspridning i trapphuset, som ventileras ut av räddningstjänsten.

Ljus
27 november kl 19:21
Automatiskt brandlarm utlöses i en skola på Handelshögskolan på Vasagatan. Förmodligen har ett ljus brunnit ner och tagit sig i ljusstaken. Branden var släckt/hade självslocknat vid räddningstjänstens ankomst, men det är ganska mycket rök som behövde vädras ut med fläkt.

Läs mer:
• Vårt Göteborg följer ljus- och köksbränderna fram till jul [2009-11-27] »»
• Här brann det 2008 »»
Räddningstjänsten tipsar