Här nedan rapporterar Vårt Göteborg fortlöpande om ljusbränder som räddningstjänsten i Storgöteborg ryckt ut till under julmånaden. Senaste branden överst.

2 januari kl 16:00
Brand på spisen, lukt o värme från fläkt i en lägenhet på Annestorpsvägen i Mölndal. Branden har släckts av fastighetsägaren och har inte hunnit sprida sig till fläktsystem. Räddningstjänsten kontrollerar ventilationen med värmekamera och vädrar ur. Fungerande brandvarnare fanns i lägenheten.

1 januari kl 02:55
Grannar känner röklukt och en brandvarnare tjuter i en lägenhet på andra våningen på Gundefjällsgatan i Mölndal. Lägenhetsinnehavaren öppnar och visar räddningstjänsten till spisen där han glömt någon form av papper och somnat ifrån. Bara aska finns kvar. Räddningstjänsten kollar med värmekamera men hittar ingen värmeutveckling i fläkten eller annan spridning.

30 december kl 22:42
Brandvarnaren tjuter i en lägenhet i Brunnehagen i Tuve. Räddningstjänsten möter grannar som visar vägen. Genom brevinkastet syns att lägenheten är rökfylld, räddningstjänsten bultar kraftigt på dörren men får ingen respons. Man får besked om att den boende är en mamma med mindre barn och beslutar om inbrytning. Man finner då en kastrull med mat på spisen och avlägsnar kastrullen till diskhon. Bostaden genomsöks och man hittar mamman sovande i sin säng men inga barn är hemma. Räddningstjänsten vädrar och kan återställa dörren till låsbart skick. Polis kommer till platsen och tar uppgifter.

24 december kl 18:24
Brand i ljusstake på köksbord i en villa på Påskrisgatan. Husägaren har släckt själv med hjälp av en brandfilt han precis fått i julklapp.

16FE_3.jpg
24 december kl 00:49
I en lägenhet på Örnehufvudsgatan har ett ljus vält och ramlat ner i soffan och antänt den. Familjen är hemma och kan släcka själva, de har också vädrat och allt är ok.

23 december kl 14:28
En man kommer in till polishuset i Kungsbacka med ett gevär inlindat i plast. Polisen som tar emot vapnet lindar upp plasten runt geväret. Plasten kommer för nära det levande ljuset som står på skrivbordet och antänds. Polisen släcker själv samtidigt som hon bränner sig lite på handen.

20 december kl 19:29
Räddningstjänsten undersöker röklukt i ett flerbostadshus på Styrfarten på Eriksberg. En kvinna öppnar sin lägenhetsdörr och meddelar att hon vid bullbak glömt en handduk på spisen. Hon har själv tagit bort den och lagt den i vasken. Räddningstjänsten följer med och kontrollerar, samtalar om vad som kunde hänt, vädrar och avslutar.

20 december kl 17:52
2C0E.jpg
Brandvarnaren tjuter i en lägenhet på Seminariegatan. Grannen ringer 112 och möter räddningstjänsten. Ingen röklukt känns i brevinkastet men grannen ringer till lägenhetsinnehavaren och räddningstjänsten avvaktar med att bryta upp dörren. Lägenhetsinnehavaren finns på annan plats i huset och kommer snabbt till lägenheten. Ett kvarglömt ljus i en plåtljusstake har satt eld på mossan och orsakat en mindre brandskada på fönsterkarmen plus en sprucken ruta.

20 december kl 13:10
I en lägenhet i Småhöga i Lerum har en kvarglömd spisplatta orsakat brand. Branden huar hunnit sprida sig till köksfläkten innan innehavaren släcker branden med en brandfilt. Räddningstjänsten kontrollerar ventilationstrumman och området runt omkring med värmekameran. Fungerande brandvarnare fanns.

19 december kl 9:30
Brandvarnaren tjuter i en lägenhet på Arvid Lindmansgatan, men lägenhetsinnehavaren vaknar inte. Däremot hör grannarna och larmar räddningstjänsten. Lägenheten är mycket rökfylld och personen i lägenheten får åka till sjukhuset med ambulans för kontroll av rökskador. Det var en spis som orsakade branden.

13 december kl 16:19
314E_2.jpgBrand i en ljusstake i fönstret i ett radhus på Fjällbruden. Skadorna begränsas till fönsterbrädan men fastigheten är fylld av brandrök. Räddningstjänsten tar sig in via låst altandörr för att lämpa ut ljusstaken. Fungerande brandvarnare fanns i huset.

5 december kl 19:34
Genom fönstret till ett lägenhet på Paradisgatan ser en granne att det slår upp lågor från köksbordet. Grannen larmar och möter upp räddningstjänsten som bryter sig in i lägenheten där ingen är hemma. Man släcker branden som spridit sig från ljusstaken vidare till bordet. Fungerande brandvarnare finns.

7910.jpg
5 december kl 13:15
Torrkokning på spisen orsakar rökutveckling i en lägenhet på Rymdtorget. När räddningstjänsten kommer till platsen räcker det att vädra genom att öppna fönstren. Brandvarnare finns, oklart om den fungerar.

5 december kl 11:21
Grannar uppmärksammar att en brandvarnare tjuter i en lägenhet på Fagottgatan och det luktar bränt i trapphuset. När räddningstjänsten kommer till platsen får man hjälp av fastighetsskötaren att ta sig in i lägenheten, där ingen är hemma. En glömd kastrull på spisen har orsakat rökutvecklingen. Räddningstjänsten ventilerar med hjälp av fläkt.

4 december kl 04:27
På ett vårdhem på Bassänggatan har brand i en kastrull i köket orsakat rökutveckling i rummet och i trapphuset. Räddningstjänsten ventilerar med hjälp av fläktar och återställer automatlarmet.

30 november kl 01:08
Spisbrand på Styrmansgatan. Grannar ringer och larmar då de hör en brandvarnare från en lägenhet. Det visar sig att en lägenhetsinnehavare glömt mat i ugnen. Räddningstjänstens personal ventilerar lägenheten och trapphuset med hjälp av fläkt.

28 november kl 17:49:
I en lägenhet på Vårfädersgatan har en kastrull kokat torrt, med mindre rökutveckling som följd. Brandvarnare saknas.

27 november kl 03:07:
Brand på en balkong på Solstrålegatan. Branden har orsakats av ett kvarglömt ljus på ett bord på balkongen. Plastmöblerna har antänts, men lägenhetsinnehavaren hinner släcka branden innan den sprider sig vidare in i lägenheten via fönstret. Brandvarnare saknas.

Läs mer:
Med advent kommer också ljus- och köksbränderna
[2010-11-26]
Färre bränder till följd av levande ljus [2010-01-11]

• Här brann det 2009 »»
Räddningstjänsten tipsar