Här rapporterar Vårt Göteborg forlöpande om ljusbränderna i Göteborg fram till den 19 december. Senaste branden överst.

Flest bostadsbränder inträffar under december – läs mer >>

Onsdagen den 17 december,
klockan 10.03:

Räddningstjänsten kallas till ett radhus i Partille. Vid framkomsten har de boende själva lyckats att släcka branden. Branden har orsakats av att en ljusstake antänder en tidning vilken i sin tur antänder bordsskivan.

Villaägaren ville att räddningstjänsten skulle kontrollera att han hade släckt ordentligt, han var en smula skärrad. Turligt nog hade de boende inte lämnat fastigheten, nu inskränkte sig branden till ett tillbud.

Tisdag den16 december,
klockan 23.46

Ett värmeljus antänder kaffebönor(!). En glödbrand uppstår som dessbättre registreras av det automatiska brandlarmet. Det blir inga skador, men räddningstjänsten betraktar det som ett allvarligt tillbud då det hela inträffade på ett hotell i centrala Göteborg.

Tisdagen den 16 december,
klockan 10.41

5AD2_3.jpg
Räddningstjänsten larmades till en lägenhet i Hisings Backa. Ett ljuset i en adventsljusstake hade brunnit ned och antänt mossan och även bordsskivan.

Hyresgästen, som befann sig i vardagsrummet och kände röklukten, lyckades själv släcka branden. Hans brandvarnare saknade dessvärre batteri, annars hade han blivit varse branden betydligt tidigare och bordet hade klarat sig.

Måndagen den 15 december,
klockan 01.17:

51F6_4.jpgEn metalljusstake som placerats på en TV-apparat antände prylar på TV:n och brann sedan ner genom plasthöljet.

Åter räddades de boende av en fungerande brandvarnare. Branden släcktes av villaägaren och hans granne.

De båda fick i sig en del rök och fördes till sjukhus för kontroll. Branden inträffade i Torslanda.

Lördagen den 13 december klockan 19.08:
I en lägenhet i Kålltorp antändes bordsduken av ett stearinljus i en glasljusstake. Hyresgästen uppmärksammade branden tack vare brandvarnare.

När räddningspersonalen anlände behövde de endast slänga ut en bränd bordsduk. Lägenheten rökventilerades genom befintliga fönster. Brandvarnaren räddade kvinnan från en än värre skada, den räddade kanske till och med hennes liv.

Tisdag 9 december klockan
15.46:

2960_2.jpgRäddningstjänsten larmas till en lägenhet i centrala Göteborg. Det brinner i köket, på köksbordet står en adventljusstake, vilken harbrunnit ner och antänt dekorationsmossan, som sedan antänt bordsduk och bord.

Ingen människa kommer till skada.

7034_2.jpgSöndag 30 november klockan 12.20:
Ett värmeljus antänder en TV-apparat på ett gruppboende i Angered. I villan bor det fem människor men ingen kom till skada. De som placerat ljuset på TV:n hade gått ut på en promenad. Tack vare det automatiska brandlarmet uppmärksammades branden och människorna som var kvar i huset hann ut i tid.